Pizza z brukselkąSkładniki na 8 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag), 5 płaskich łyżek masła lub margaryny, 2 dag drożdży, szczypta soli, odrobina cukru. Na nadzienie: 50 dag brukselki, 4 jajka, 3 średnie cebule, 1 i 1/2 pojemnika (30 dag) gęstej kwaśnej śmietany, sól,pieprz, tarta gałka muszkatołowa, tłuszcz do formy.Wsypać do miski mąkę, sól i cukier. Wrzucić pokruszone drożdże, wlać 6 łyżek ciepłej wody. Dodać miękki tłuszcz, wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Oczyścić i opłukać brukselkę, gotować 3 -5 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić. Obrać cebulę, pokroić w cienkie plasterki. Rozbełtać jajka w kwaśnej śmietanie. Doprawić sos do smaku śmietaną, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Rozwałkować ciasto w koło (o średnicy 30 centymetrów), wyłożyć nim okrągłą, nasmarowaną tłuszczem formę (o średnicy 26 centymetrów). Rozłożyć na cieście brukselkę i cebulę, polać sosem śmietanowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać zaraz po przygotowaniu. Czas przygotowania: około 1 i 1/2 godziny 1 porcja: 310 kalorii
leopardg