Pizza kalabryjska.doc

(21 KB) Pobierz
Pizza kalabryjska

Pizza kalabryjska
Ciasto:
2 szklanki mąki (30 dag),
2 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1/2 szklanki wody,
sól, pieprz,
5 dag smalcu
1 jajo,
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Nadzienie:
6 średnich pomidorów (50 dag),
4-5 łyżek oliwy bazylia,
1 ząbek czosnku,
1 puszka (15 dag) tuńczyka w oleju,
3 dag anchois (sardeli),
4 dag kaparów,
sól

Mąkę przesiać przez sito na stolnice. Drożdże z cukrem rozprowadzić ciepłą wodą, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie wlać powoli do mąki, dodać sól, pieprz i wyrabiać. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący smalec oraz surowe żółtko i wyrabiać dalej (dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody), tak aby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Przykryć serwetką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, udusić na gorącej oliwie, odparowując sok, dodać bazylię i posiekany czosnek, wymieszać, przestudzić. Tuńczyka i anchois pokroić na drobne kawałki, kapary osączyć. Wymieszać wszystko z pomidorami, posolić. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na grubość 1 cm, tworząc dookoła dość wysoki rant. Rozłożyć na cieście nadzienie, przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Na te wierzchnią warstwę ciasta zagiąć wystającą część rantu spodniej warstwy, zlepiając je w ten sposób. Posmarować wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 40 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin