Pizza na kruchym spodzie 1ciasto:1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego,1/4 szklanki mleka,30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta solinadzienie:25 dag pieczarek,1 duża cebula,5 dag tłuszczu,kilka łyżek ketchupu,20 dag żółtego sera,sól, pieprzMąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszać z olejem i dodać do mąki. Szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce (około 30 min), rozwałkować, ułożyć na blasze i ponakłuwać widelcem Wstawić do gorącego piekarnika i podpiec (10-15 min). Przygotować nadzienie: pieczarki umyć, oczyścić, rozdrobnić, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzianie ułożyć na podpieczonym cieście, polać sosem ketchupem i posypać utartym żółtym serem. Piec około 20 min w średnio gorącym piekarniku, do czasu roztopienia się sera.
leopardg