"Kolorowa sałatka I "
Składniki:
0.25 kapusty białej lub 1 kapusta pekińska,1 papryka czerwona,1 papryka żółta,0.5 puszki kukurydzy,1 średnia cebula,3 ogórki kiszone,0.5 słoika majonezu,3 łyżki oliwy,sól i pieprz do smaku,natka zielonej pietruszki do dekoracji.
Sposób przyrządzenia:
500 g ugotowanego na sypko ryżu,2 ugotowane marchewki,100 g selera naciowego,2 białe części z dużych porów,150 g groszku konserwowego lub kukurydzy konserwowej,pęczek szczypiorku,150 g korniszonów lub ogórków konserwowych,100 g grzybków marynowanych (mogą być pieczarki),2 łyżki majonezu,4 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżka musztardy z pełnym ziarnem gorczycy,sok z połowy cytryny,2 ząbki czosnku,sól,pieprz,cukier.
20 dkg makaronu rurki,20 dkg wędzonego łososia w płatach,mała główka sałaty lodowej,15 czarnych oliwek bez pestek,2 dojrzałe awokado,sok z cytryny,2 łyżki oliwy,1/3 szkl. jogurtu naturalnego,3 łyżki drobno posiekanej bazylii,1/3 szkl. kwaśnej śmietany.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sicie i wystudzić. Płaty łososia pokroić w paseczki. Główkę sałaty opłukać, podzielić na liście, porwać je na kawałki albo pokroić w paski. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Połówki owoców obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Makaron wymieszać z łososiem, sałatą, awokado i oliwkami. Sałatkę skropić oliwą. Śmietanę zmiksować z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polać sałatkę, pozostały podać osobno. bardzo delikatnie wymieszać. gotować listkami pietruszki.
"Sałatka bankietowa I "
50 dkg piersi z kurczaka,6 plastrów ananasa z puszki,puszka zielonego groszku,słoiczek pieczarek konserwowych,słoiczek szparagów (niekoniecznie),vegeta.Sos:mały pojemnik jogurtu,4 łyżki majonezu,natka pietruszki,4 łyżki soku z ananasa,po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru,curry,estragonu i pieprzu,2 ząbki czosnku (większe),2 łyżki soku z cytryny,łyżeczka cukru,sól.
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem vegety i gotować na małym ogniu 20 min. (do miękkości), po czym odcedzić i ostudzić. Ananas, szparagi, pieczarki osączyć i pokroić. Wymieszać z osączonym groszkiem i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do sałatki, wymieszać. Udekorować zieleniną. Wstawić do lodówki na 30 min. Uwaga! Przyprawy należy dodawać ostrożnie, zwłaszcza curry. Można dodać połowę porcji przypraw. Bez szparagów smakuje tak samo wyśmienicie, a o ile jest tańsze.
"Sałatka grilowa "
1 puszka kukurydzy,1 puszka fasoli czerwonej,1 słoiczek selera (nitki),słoik 650 g marynowanej papryki czerwonej,900 g kapusty pekińskiej,kilka łyżek majonezu,sól,pieprz.
Kapustę drobno pokroić, posolić, dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę parykę, wypłukaną fasolę, seler i majonez. Lekko wymieszać.
"Sałatka egzotyczna "
30 dkg gotowanei piersi z kurczaka,1 szkl. ugotowanego ryżu,0.5 puszki kiełków sojowych,0.5 puszki pędów bambusa,0.5 puszki zielonego groszku,4 plastry ananasa,1 strąk czerwonej papryki,2 dymki,4 łyzki soku z cytryny,4 łyżki oleju,2 łyżki sosu sojowego,sól,pieprz,szczypta imbiru.
Mięso i plastry ananasa pokroć na małe kawałki. Kiełki sojowe, pędy bambusa i zielony groszek osączyć z zalewy. Paprykę i dymki oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę, a dymki ze szczypiorkiem w krążki. Sos sojowy, sok. z cytryny i otej wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać wcześniej przygotowanym sosem, wymieszać. Rada: sos sałatkowy najlepiej zacząć przygotowywać od rozpuszczenia przypraw w soku cytrynowym, ponieważ szybciej i lepiej się rozpuszczą, po czym dodać olej.
leopardg