Kolorowa sałatka I.docx

(15 KB) Pobierz

"Kolorowa sałatka I "

 

 

Składniki:

0.25 kapusty białej lub 1 kapusta pekińska,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
0.5 puszki kukurydzy,
1 średnia cebula,
3 ogórki kiszone,
0.5 słoika majonezu,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku,
natka zielonej pietruszki do dekoracji.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę drobno poszatkować, papryki pokroić w kostkę lub paski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, posolić, dodać oliwę i majonez. Starannie wymieszać, doprawić pieprzem. Przełożyć do slaterki, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce), aby składniki dobrze się połączyły.

 

"Sałatka bankietowa II "

 

 

 

Składniki:

500 g ugotowanego na sypko ryżu,
2 ugotowane marchewki,
100 g selera naciowego,
2 białe części z dużych porów,
150 g groszku konserwowego lub kukurydzy konserwowej,
pęczek szczypiorku,
150 g korniszonów lub ogórków konserwowych,
100 g grzybków marynowanych (mogą być pieczarki),
2 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka musztardy z pełnym ziarnem gorczycy,
sok z połowy cytryny,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
cukier.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Warzywa poszatkować, dodać groszek konserwowy lub kukurydzę, posiekane grzybki, korniszony i szczypiorek. Całość wymieszać z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i posiekany czosnek dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Zalać sałatkę i całość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz

"Sałatka bankietowa z zielonym sosem "

 

 

Składniki:

20 dkg makaronu rurki,
20 dkg wędzonego łososia w płatach,
mała główka sałaty lodowej,
15 czarnych oliwek bez pestek,
2 dojrzałe awokado,
sok z cytryny,
2 łyżki oliwy,
1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
3 łyżki drobno posiekanej bazylii,
1/3 szkl. kwaśnej śmietany.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sicie i wystudzić. Płaty łososia pokroić w paseczki. Główkę sałaty opłukać, podzielić na liście, porwać je na kawałki albo pokroić w paski. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Połówki owoców obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Makaron wymieszać z łososiem, sałatą, awokado i oliwkami. Sałatkę skropić oliwą. Śmietanę zmiksować z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polać sałatkę, pozostały podać osobno. bardzo delikatnie wymieszać. gotować listkami pietruszki.

"Sałatka bankietowa I "

 

 

Składniki:

50 dkg piersi z kurczaka,
6 plastrów ananasa z puszki,
puszka zielonego groszku,
słoiczek pieczarek konserwowych,
słoiczek szparagów (niekoniecznie),
vegeta.

Sos:
mały pojemnik jogurtu,
4 łyżki majonezu,
natka pietruszki,
4 łyżki soku z ananasa,
po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru,
curry,
estragonu i pieprzu,
2 ząbki czosnku (większe),
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka cukru,
sól.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem vegety i gotować na małym ogniu 20 min. (do miękkości), po czym odcedzić i ostudzić. Ananas, szparagi, pieczarki osączyć i pokroić. Wymieszać z osączonym groszkiem i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do sałatki, wymieszać. Udekorować zieleniną. Wstawić do lodówki na 30 min.
        
        Uwaga! Przyprawy należy dodawać ostrożnie, zwłaszcza curry. Można dodać połowę porcji przypraw. Bez szparagów smakuje tak samo wyśmienicie, a o ile jest tańsze.

"Sałatka grilowa "

 

 

Składniki:

 

 

 

1 puszka kukurydzy,
1 puszka fasoli czerwonej,
1 słoiczek selera (nitki),
słoik 650 g marynowanej papryki czerwonej,
900 g kapusty pekińskiej,
kilka łyżek majonezu,
sól,
pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę drobno pokroić, posolić, dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę parykę, wypłukaną fasolę, seler i majonez. Lekko wymieszać.

"Sałatka egzotyczna "

 

 

Składniki:

30 dkg gotowanei piersi z kurczaka,
1 szkl. ugotowanego ryżu,
0.5 puszki kiełków sojowych,
0.5 puszki pędów bambusa,
0.5 puszki zielonego groszku,
4 plastry ananasa,
1 strąk czerwonej papryki,
2 dymki,
4 łyzki soku z cytryny,
4 łyżki oleju,
2 łyżki sosu sojowego,
sól,
pieprz,
szczypta imbiru.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mięso i plastry ananasa pokroć na małe kawałki. Kiełki sojowe, pędy bambusa i zielony groszek osączyć z zalewy. Paprykę i dymki oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę, a dymki ze szczypiorkiem w krążki.
        
        Sos sojowy, sok. z cytryny i otej wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać wcześniej przygotowanym sosem, wymieszać.
        
        Rada: sos sałatkowy najlepiej zacząć przygotowywać od rozpuszczenia przypraw w soku cytrynowym, ponieważ szybciej i lepiej się rozpuszczą, po czym dodać olej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin