Zapiekanka z cukinii.docx

(37 KB) Pobierz

Zapiekanka z cukinii

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

·        wegetariańskie

Zapiekanka z cukinii - składniki

·        cukinia

·        ser żółty

·        przyprawy: wegeta

·        sól

·        pieprz

Zapiekanka z cukinii - sposób przygotowania

Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.

 

Placki ziemniaczane puszyste

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·        wegetariańskie

Placki ziemniaczane puszyste - składniki

·        1.5 kg obranych ziemniaków

·        2 jajka

·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·        tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane puszyste - sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron. Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu

 

Placki ziemniaczane puszyste

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·        wegetariańskie

Placki ziemniaczane puszyste - składniki

·        1.5 kg obranych ziemniaków

·        2 jajka

·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·        tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane puszyste - sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron. Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu

 

Empanadas (pierogi) z mięsem


 

·         Czas: do 60 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

·         Dla ilu osób: powyżej 4

·          

Empanadas (pierogi) z mięsem - składniki

·         Ciasto:

·         25 dag mąki pszennej

·         12 dag masła

·         1 łyżeczka soli

·         woda
Farsz:

·         25 dag mieszanego mięsa mielonego

·         20 dag cebuli

·         2 łyżeczki rodzynek

·         1 łyżeczka oliwy

·         1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

·         1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

·         1/2 łyżeczki soli

·         25 dag smalcu do smażenia

Empanadas (pierogi) z mięsem - sposób przygotowania

Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C).

 

Chleb pita

 

·         Czas: do 60 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Chleb pita - składniki

·         300 g mąki (ok. 2 szkl.)

·         40 g drożdży

·         sól

·         szczypta cukru

·         łyżka oliwy

Chleb pita - sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić, żeby rosły. Mąkę przesiać. Dodać sól i drożdże, mieszać, dodając ciepłą wodę (ciasto powinno być luźne jak na pierogi). Wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie odchodzić od palców. Zwilżonymi oliwą dłońmi posmarować je po wierzchu i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na cztery części, znów odstawić do wyrośnięcia. Formować cienkie placki i układać na suchych blachach, przykryć i odstawić, żeby podrosły. Piec w temp. 250 st. ok. 10 min. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę, żeby nie obsychały. Podawać prosto z pieca.

 

Ciasto na pierogi

 

·         Czas: do 30 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

·         Dla ilu osób: powyżej 4

·         wegetariańskie

Ciasto na pierogi - składniki

·         1 kg mąki

·         1 małe opakowanie bezsmakowego jogurtu

·         szczypta soli

·         zimna woda

Ciasto na pierogi - sposób przygotowania

Mąkę wsypać najlepiej do wysokiego garnka. Szczyptę posolić, wlać jogurt. Wymieszać trochę. Do garnka wlewać małymi porcjami zimną wodę, zagniatając jednocześnie drugą ręką ciasto. Zagniata się bardzo szybko i bardzo łatwo - ciasto musi odstawić od ręki. Gdy wyjdzie za rzadkie - dosypać mąki. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować wałkiem. Z ciasta wycinać szklanką koła, na które kłaść dowolny farsz.

 

Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami

 

1,5 kg ziemniaków, sól (najlepiej gruboziarnista), 8 małych udek z kurczaka, pieprz, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 listki laurowe, 2 czerwone papryczki chilli, 4 główki czosnku, 2 cytryny, 2 zielone papryki, kilka gałązek świeżego tymianku

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 min), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.

 

Zapiekanka z rybą i cukinią

 

1/2 kg ziemniaków, 2 marchewki, 8 cebulek dymek (białych części), 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 kg filetów ze świeżej ryby (najlepiej pomieszać kilka gatunków, np. dorsz, łosoś, sola, pstrąg, sum, amur, okoń), 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 średnie cukinie, 1 ogórek, 3 łodygi selera naciowego, 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 10 dag drobno startego, łagodnego żółtego sera, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 pęczek szczypiorku

Ziemniaki obieramy, kroimy na nieduże kawałki (ćwiartki, albo ósemki), marchewki w cienkie talarki. Razem z dymkami układamy jarzyny na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy. Solimy, posypujemy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy warzywa lekko zmiękną (po 20-25 min), dodajemy skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną na dość grube półplasterki cukinię (może być ze skórką). Zapiekamy przez ok. 15 minut. Ogórka ścieramy na tarce, selera drobno kroimy. Mieszamy warzywa ze śmietaną, majonezem i serem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę sosem i zapiekamy jeszcze przez 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z podsmażonym na maśle groszkiem cukrowym oraz z surówką z pomidorów i cebuli z sosem winegret.

 

Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: średnie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

·        wegetariańskie

 

Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym - składniki

·        3 pęczki młodych marchewek

·        oskrobanych i bez natki

·        1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)

·        1 łyżka oliwy

·        1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka

·        1/2 łyżeczki nitek szafranu

·        2 szalotki pokrojone w cienkie piórka

·        1 por (tylko biała część) pokrojony w cieniutkie krążki

·        5-7 pieczarek

·        1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

·        1/2 szklanki wytrawnego białego wina

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin