Zalewajka. Skladniki: Zakwas zurowy 1 1/2 szklanki Boczek wedzony 10 dag Kielbasa 10 dag Cebula 1 szt. Ziemniaki 60 dag Smietana 1/2 szklanki Ziele angielskie,listek laurowy,pieprz naturalny mielony,sol,cukier. Przepis: Ziemniaki umyc,obrac pokroic w kostke i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie (ok.1 1/2 litra) z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.W miedzyczasie boczek pokroic w kostke,wytopic,dodac do niego pokrojona w kostke cebule i podrumienic.Kielbase pokroic w kostke i wrzucic do gotujacej sie zupy.Gdy ziemniaki beda miekkie wlac stopione skwarki z boczku wraz z tluszczem i cebulka,a nastepnie zakwas zurowy.Zagotowac.Odstawic z ognia,dodac zahartowana smietane i przyprawic do smaku sola,cukrem i pieprzem.
leopardg