Bliny z kapusty80 dag kapusty włoskiej,1 szklanka mleka,2 cebule,1 łyżka margaryny,25 dag sera twarogowego,5 łyżek mąki,2 jaja,sól,cukier,pieprz,tłuszcz do smażenia,1/2 butelki śmietanyKapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować i ugotować w mleku, mieszając do odparowania płynu. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć nie rumieniąc i dodać do kapusty. Ser zetrzeć drobno, włożyć do kapusty, wymieszać z mąką i żółtkami, a na końcu z ubitą pianą, przyprawić do smaku. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, spłaszczyć, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać gorące ze śmietaną.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
mala_25_82