Sensoryka i środki zapachowe-zaliczenie.doc

(32 KB) Pobierz

Sensoryka i środki zapachowe  - zagadnienia do zaliczenia

 

1.      Charakterystyka grup zapachowych.

2.      Scharakteryzować nuty: górną, środkową i bazową.

3.      Trwałość perfum, rozwój zapachu.

4.      Utrwalacze (fiksatory) stosowane w perfumach.

5.      Opisać oddziaływania typu fizycznego (interakcje dipol-dipol, oddziaływania van der Waalsa, wiązania wodorowe).

6.      Opisać oddziaływania typu chemicznego.

7.      Krótko opisać proces produkcji perfum.

8.      Zasady tworzenia kompozycji zapachowych.

9.      Omów sposoby wchłaniania substancji zapachowych przez skórę oraz wymień i opisz możliwe drogi ich transportu transdermalnego.

10.  Wymień i scharakteryzuj czynniki mające wpływ na reakcje substancji zapachowej na skórze.

11.  Opisz wpływ matrycy odoranta (interakcje lipidów, polisacharydów i białek ze związkami zapachowymi) na uwalnianie związków zapachowych na skórze.

12.  Wymień i opisz etapy w systemie analizy sygnałów węchowych wg Buck i Axel’a.

13.  Wyjaśnij co to jest olfaktometria  i w jakich dziedzinach znajduje zastosowanie praktyczne (wymień i scharakteryzuj).

14.  Wymień i opisz metody olfaktometrii statycznej i dynamicznej (wymień rodzaje stosowanych testów) – jakie znasz prawa psychofizyczne stosowane w tego typu badaniach i czego one dotyczą.

15.  Opisz izolację składników olejków eterycznych metodą preparatywnej TLC.

16.  Wymień elementy produktu rzeczywistego i podaj przykłady ich wykorzystania.

17.  Co jest istotą działań marketingu sensorycznego?

18.  Wymień i opisz substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.

19.  Jak otrzymujemy absoluty, przykłady, wymień i opisz.

20.  Co to są rezynoidy, przykłady, wymień, opisz.

21.  Składniki syntetyczne stosowane w perfumerii, przykłady, dlaczego są  stosowane.

22.  Co to jest zapach, jak powstaje, jakie są teorie tłumaczące powstawanie zapachu.

23.  O czym mówi teoria odotypów.

24.  O czym mówi teoria wibracyjna.

25.  Wpływ struktury na zapach, wymień i opisz grupy chemiczne warunkujące konkretny zapach.

26.  Podział substancji zapachowych ze względu na pochodzenie, podaj przykłady.

27.  Co to jest grupa osmozowa i jak wpływa na zapach, wymień.

28.  Opisz zastosowanie estrów w perfumerii.

29.  Opisz właściwości chemiczne enancjomerów, podaj przykłady enancjomerów, które  

różnią się zapachem. Czym się różnią diastereoizomery od enancjomerów?

30.  Co to jest dichroizm kołowy i do czego służy?

31.  Czy przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej jesteś w stanie potwierdzić obecność D-karwonu w olejku eterycznym z nasion kminku?  Jakich metod spektroskopowych i/lub chromatograficznych należałoby użyć w celu odróżnienia D- i L-karwonu?

32.  Co to są izomery optyczne i jaki warunek (jakie warunki) muszą spełniać cząsteczki aby być chiralne?

33.  Jakie znasz metody otrzymywania, rozdzielania i analizy związków chiralnych?

34.  Opisz historię tworzenia perfum (okres starożytny, nowożytny).

35.  Scharakteryzuj podstawowe zmysły człowieka.

36.  Opisz zjawisko syntezji.

37.  Rola i funkcje zmysłu powonienia u człowieka.

38.  Podaj teorie opisujące powiązanie właściwości substancji chemicznej z jej zapachem.

39.  Co to są feromony. Podział feromonów ze względu na typ reakcji (odpowiedzi) biorcy.

40.  Opisz strukturę chemiczną feromonów.

41.  Repelenty. Budowa chemiczna, przykłady.

42.  Opisz znane klasyfikacje zapachów.

43.  Opisz techniki izolacji substancji zapachowych.

44.  Opisz toksyczne właściwości substancji zapachowych (z przykładami).

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin