Grochówka holenderska.doc

(259 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Grochówka holenderska

 

Składniki:

3 pory

seler korzeniowy

4 łodygi selera naciowego

5 średnich ziemniaków

30 dag zielonego grochu (w połówkach)

20 dag niezbyt tłustej kiełbasy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Groch przebrać, umyć, namoczyć przez 12 godzin w 1,5 litra zimnej wody. Następnego dnia groch ugotować. Pory oczyścić, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego oczyścić z włókien, drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do zupy i gotować 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 420 kcal

Czas przygotowania: 50 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin