Zdrowe żywienie-Woda.pdf

(66 KB) Pobierz
41142403 UNPDF
Woda
Wstęp
Funkcje
Źródła
Zapotrzebowanie
Ciekawostki
Wstęp
W naturze istnieje około 135 rodzajów wody. W komórkach naszego
organizmu woda znajduje się pod specjalną postacią, którą nazywamy
"strukturowaną". Każdy inny płyn, który dostaje się do naszego organizmu
musi być przetworzony i oczyszczony. Średnia zawartość wody w ciele
dorosłego człowieka wynosi około 60%. Oznacza to, że przeciętny, 72
kilogramowy mężczyzna składa się z około 45 litrów wody. U kobiet, z
powodu większej ilości tłuszczu w ciele, udział procentowy wody jest nieco
mniejszy. Można powiedzieć, że organizmy najmłodszych dzieci są
wypełnione wodą "po brzegi" - ciałko nowonarodzonego dziecka zawiera
1
41142403.004.png 41142403.005.png
75%, a embrion ludzki prawie 98% wody.
Woda zawarta w naszych organizmach podlega stałej wymianie. Zdrowy
organizm utrzymuje bardzo ścisłą kontrolę nad bilansem płynów, w którym
nawet 1-2% ubytek wody może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie
całego ustroju. Bez jedzenia możemy przeżyć kilka tygodni, ale bez wody -
jedynie kilka dni.
Woda niesie ze sobą wiele korzyści. Picie dużych ilości wody pomaga
zapobiegać zaparciom. W naszym społeczeństwie, w którym dużo osób
cierpi na nadwagę, fakt iż woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii
(energii) ma bardzo istotne znaczenie.
Wody do picia zawierają wiele różnych składników mineralnych. Ich
poziom w wodzie wodociągowej jest zróżnicowany w zależności od regionu,
z którego pochodzi. Woda butelkowana różni się od niej diametralnie jeśli
chodzi o zawartość w niej składników mineralnych.
Funkcje
·
woda jest niezbędna do zachowania odpowiedniej objętości i ciśnienia
krwi w naszym ciele,
·
jako główny składnik krwi, woda transportuje niezbędne składniki
odżywcze i tlen do wszystkich komórek ciała,
·
odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych
produktów przemiany materii (mocz i pot),
·
bierze udział w regulacji temperatury ciała - w wyniku pocenia
organizm pozbywa się nadmiaru ciepła,
2
 
·
woda współpracuje z enzymami trawiennymi w procesie trawienia i
pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez
organizm,
·
woda nawilża stawy, gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów
pożywienia, jest amortyzatorem dla układu nerwowego oraz
uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe,
·
utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc, woda pozwala nam
również oddychać.
Źródła
Głównym źródłem wody są płyny oraz spożywana przez nas żywność.
Każdego dnia dostarcza nam ona 1/3 dziennego spożycia. Choć niemal
wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, największą jej zawartością
charakteryzują się w owoce i warzywa.
Zawartość wody w powszechnie spożywanej żywności i napojach.
Dodatki
% wody
Miód
Majonez
Czekolada gorzka
Ketchup
Dżemy
Cukier
Paluszki
20
19
3
65
35
0,2
6
3
41142403.006.png
Mięso, jaja, ryby
Cielęcina (średnio tłusta)
Wieprzowina (średnio tłusta)
Wołowina (średnio tłusta)
Ryby słodkowodne
Kurczak surowy
Jaja
Boczek surowy
71
42
71
80
74
74
42
Napoje
Mleko chude (odtłuszczone)
Mleko półtłuste
Mleko pełne
Napoje gazowane
Sok pomarańczowy
Sok jabłkowy
Piwo
91
89
88
90
89
88
96
Orzechy
Kasztany jadalne
Orzeszki ziemne
Orzechy laskowe
Orzechy włoskie
52
6
5
4
Owoce
Śliwki
Melon świeży
Pomarańcze
Jabłka
Winogrona
Mango
Banany
Daktyle suszone
Truskawki
Cytryna
Wiśnie
Gruszka
83
92
86
84
83
82
75
12
90
89
83
85
Pieczywo i inne zbożowe
4
41142403.001.png 41142403.002.png
Chleb biały
Chleb żytni razowy
Ciasto z owocami
Biszkopt
Mąka pszenna
Mąka sojowa
Kasza manna
Chrupkie pieczywo żytnie
Cornflakes
Biszkopty z czekoladą
40
42
19
15
14
7
13
6
3
2
Produkty mleczne
Jogurt (niskotłuszczowy,
owocowy)
Kefir
Ser żółty
Śmietana 20% tłuszczu
78
91
38
73
Tłuszcze
Margaryna
Masło
Olej roślinny
Słonina
14
16
0
9
Warzywa i grzyby
Cukinia
Sałata
Pomidory
Grzyby
Marchewka
Ziemniaki
Groszek zielony
Frytki
Ogórek
Cebula
93
95
94
93
89
77
75
57
96
91
5
41142403.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin