Zdrowe żywienie-Węglowodany.pdf

(70 KB) Pobierz
41142351 UNPDF
Węglowodany
Wstęp
Funkcje
Zapotrzebowanie
Podział, źródła, ciekawostki
Wstęp
Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki
organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i
tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H 2 O),
czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach:
zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a także w
organizmach zwierzęcych.
1
41142351.004.png 41142351.005.png
Funkcje
·
są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii,
służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała,
pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej.
Z 1 g węglowodanów wyzwalają się 4 kcal,
·
glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni,
·
węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i
tłuszczami,
·
węglowodany dostarczane w pożywieniu lub syntetyzowane w ustroju,
stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów
strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych
(galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, acetylowane
cukry, itd.),
·
węglowodany nie przetworzone (całościowe) odgrywają dużą rolę w
gospodarce wodno-mineralnej, zmniejszając wydalanie tych
składników,
·
biorą udział w budowie błon komórkowych,
·
niektóre wielocukrowce (błonnik) choć nie są przez organizm
człowieka trawione i przyswajane, to jednak odgrywają dużą rolę w
regulowaniu perystaltyki przewodu pokarmowego.
2
 
Zapotrzebowanie
Węglowodany powinny dostarczać 55-65% wartości energetycznej
dziennej racji pokarmowej. Powinny to być węglowodany złożone,
nieoczyszczone, nierozgotowane.
Podział, źródła, ciekawostki
Cukry proste - Monosacharydy
Pentozy
Heksozy
Cukry złożone małocząsteczkowe - Oligosacharydy
Dwucukrowce
Trójcukrowce
Czterocukrowce
3
41142351.006.png 41142351.001.png
Cukry złożone wielkocząsteczkowe - Polisacharydy
Grupa skrobi
Grupa celulozy
Związki składające się z węglowodanów - Pochodne węglowodanów
Glikozydy
Saponiny
Taniny
Kwasy organiczne
Pentozy
Występują przeważnie w postaci wielocukrów lub w połączeniu z aglikonami.
Nie ulegają fermentacji drożdżowej.
·
Arabinoza - składnik żywic i gum roślinnych,
4
41142351.002.png 41142351.003.png
·
Ksyloza - składnik ksylanu - gumy drzewnej,
·
Ryboza - nie występuje w naturze w stanie wolnym,
·
Ksyluloza
·
Rybuloza
Heksozy
·
Glukoza - cukier gronowy, szeroko rozpowszechniony w naturze.
Znajduje się w sokach roślinnych, zwłaszcza owocowych. Ilość
glukozy w owocach zależy od ich gatunku i stanu dojrzałości. Glukoza
jest cukrem fizjologicznym - znajduje się w płynach ustrojowych. Pod
wpływem drożdży ulega fermentacji,
·
Galaktoza - rzadko występuje w stanie wolnym. U roślin występuje
przede wszystkim w postaci galaktanów (agar), a u zwierząt min. jako
składnik cukru mlecznego i cerebrozydów.
·
Mannoza - w świecie zwierzęcym składnik wielocukrów złożonych,
wchodzących w skład sympleksów białkowych. W świecie roślinnym
występuje jako trudnostrawny węglowodan (niektóre gatunki
orzechów i fasoli). W odżywianiu nie odgrywa większej roli,
·
Fruktoza - cukier owocowy, występuje w owocach, soku z owoców,
miodzie. Fruktoza jest słodsza od sacharozy o 73%, rozpuszcza się
w wodzie, smak w owocach i miodzie.
5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin