Zupa z kurczaka i kukurydzy.docx

(41 KB) Pobierz

Zupa z kurczaka i kukurydzy

http://3.bp.blogspot.com/_hFBYaiWJ5JY/SUwOrakjf4I/AAAAAAAAAH0/1s8F96LHM54/s400/zupa+z+papryk%C4%85.JPG
Bardzo dobra, gęsta, sycąca zupa. W smaku nieco słodka od kukurydzy.
Składniki:

1, 2 l wywaru (najlepiej rosołu)
mięso kurczaka z wywaru
duży por
dymka - użyłam 4 szt.
duża puszka kukurydzy (używam Bonduelle)
masło (ok. 20g)
2 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
sól, pieprz, szczypta cayenne

[przyda się mikser-blender]

Wykonanie:

Najpierw gotujemy wywar. Zwykle daję całą paczkę świeżej włoszczyzny, 1 cebulę ze skórką podpaloną na ogniu, kości schabowe z odrobiną mięsa, do tej zupy dodałam też nogę z kurczaka. U mnie wywar na zupy zawsze gotuje się około 3 godzin.

W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora (nie ma znaczenia jak, bo i tak zmiksujemy na końcu), kilka posiekanych dymek (w zasadzie ich białych części, zieloną zostawiamy na później), dorzucamy pokrojone mięso kurczaka (u mnie z nogi), dusimy do momentu, aż por zmięknie. Wlewamy wywar, dodajemy kukurydzę, zachowując nieco na później, gotujemy kilka minut, miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy śmietanę.

Przyprawiamy, serwujemy z resztą kukurydzy i pokrojonym szczypiorkiem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin