Zupa z kurczaka i kukurydzy
Bardzo dobra, gęsta, sycąca zupa. W smaku nieco słodka od kukurydzy. Składniki:1, 2 l wywaru (najlepiej rosołu)mięso kurczaka z wywaruduży pordymka - użyłam 4 szt.duża puszka kukurydzy (używam Bonduelle)masło (ok. 20g)2 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (użyłam 12%)sól, pieprz, szczypta cayenne[przyda się mikser-blender]Wykonanie:Najpierw gotujemy wywar. Zwykle daję całą paczkę świeżej włoszczyzny, 1 cebulę ze skórką podpaloną na ogniu, kości schabowe z odrobiną mięsa, do tej zupy dodałam też nogę z kurczaka. U mnie wywar na zupy zawsze gotuje się około 3 godzin.W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora (nie ma znaczenia jak, bo i tak zmiksujemy na końcu), kilka posiekanych dymek (w zasadzie ich białych części, zieloną zostawiamy na później), dorzucamy pokrojone mięso kurczaka (u mnie z nogi), dusimy do momentu, aż por zmięknie. Wlewamy wywar, dodajemy kukurydzę, zachowując nieco na później, gotujemy kilka minut, miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy śmietanę.Przyprawiamy, serwujemy z resztą kukurydzy i pokrojonym szczypiorkiem.
rafaldlc_loginhaslo