ŻEBERKA W SOSIE
Składniki
· cebula duża - 1 szt
· czosnek - 1 główka
· kostka rosołowa wołowa - 1 kostka
· mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) - 3 szczypty
· olej roślinny - 3 łyżki
· paparyka czerwona - 0,5 kawałków
· pieprz czarny - 1 łyżeczka
· przecier pomidorowy - 3 łyżki stołowe
· sól - 1 łyżeczka
· śmietana kwaśna - 2 łyżki stołowe
· tymianek suszony - 1 szczypta
· ziele angielskie - 2 ziarenka
· żeberka wieprzowe - 6 kawałków
Sposób przygotowania
Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
Żeberka w miodzie
· 1 kg żeberek
· marynata
· 3 łyżki ketchupu
· 2 łyżki miodu
· pol szklanki oliwy
· 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy ze sobą, czosnek przeciskamy przez praskę
Żeberka smarujemy dokładnie marynatą i zostawiamy w lodowce na 2- 3 godziny.
Następnie wkładamy je do rękawa foliowego i do piekarnika na 40 minut na 180 stopni
Podawać z ziemniaczkami pieczonymi i kiszoną gotowaną kapustą
Skwierczące żeberka
· 8 suszonych grzybów
· 2 dymki
· 1 zielona papryka
· 1 czerwone chili
· 500 g żeberek wieprzowych
· olej do smażenia
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
· 1/3 szkl wody
· Marynata:
· 1/2 łyżeczki wytrawnej sherry
· 1 łyżka jasnego sosu sojowego
· 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
· Sos:
· 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
· kilka kropli oleju sezamowego
· czarny pieprz
· 1,5 łyżki sosu rybnego
· mięta do przybrania
Grzyby moczyć 40 minut w gorącej wodzie. Usunąć ogonki. Dymkę pokroić w kawałki wilkości 3,5 cm. paprykę i chili pokroić na kawałki. Wymieszać skłądniki marynaty. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Odstawić na 30 minut. Smażyć w głębokim oleju na brązowo. Zdjąć z ognia. Na patelni podsmażyć dymke i grzyby. Dodać żeberka z 1/2 łyżeczki soli, cukrem, ciemnym sosem sojowym wodą. Dodać paprykę, chili i połączone składniki sosu. Smażyć ciągle mieszając aż papryka trochę zmięknie. Podawać na podgrzanym metalowym półmisku tak, żeby mięso skwierczało.
Pieczone żeberka
1 kg żeberek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku), 1 łyżka oleju sojowego, 3 łyżki sosu sojowego, sól.
Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.
izaa25