PIERŚ Z INDYKA Z WINOGRONAMI.doc

(21 KB) Pobierz
PIERŚ Z INDYKA Z WINOGRONAMI

PIERŚ Z INDYKA Z WINOGRONAMI

 

1 kg piersi indyka

2 łyżki Vegety

3 łyżki oleju

20 dag cebuli szalotki

1/2 łyżeczki cukru

1 szklanka soku jabłkowego

3 łyżki białego octu winnego

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżeczka majeranku

2 listki laurowe

1/2 kg winogron

2 łyżki zasmażki

 

 

Mięso oprószyć Vegetą i zrumienić ze wszyst­kich stron na oleju. Cebulki obrać i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Posypać cukrem zalać 2 łyżkami octu i 1/3 soku jabłkowego. Chwilę goto­wać. Mięso ponownie włożyć do rondla, dodać pozostały sok, bulion, majeranek i listki laurowe. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego pie­karnika (180°C). Piec około 45 minut. Uwaga! Po 20 minutach mięso obrócić. Winogrona umyć, usunąć pestki. Mięso wyjąć. Sos zagęścić zasmażką, włożyć owoce, poddusić 2 minuty. Do­prawić solą pieprzem i l łyżką octu. Podajemy z ryżem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin