PIERŚ Z INDYKA Z WINOGRONAMI
1 kg piersi indyka
2 łyżki Vegety
3 łyżki oleju
20 dag cebuli szalotki
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka soku jabłkowego
3 łyżki białego octu winnego
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
1/2 kg winogron
2 łyżki zasmażki
Mięso oprószyć Vegetą i zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Cebulki obrać i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Posypać cukrem zalać 2 łyżkami octu i 1/3 soku jabłkowego. Chwilę gotować. Mięso ponownie włożyć do rondla, dodać pozostały sok, bulion, majeranek i listki laurowe. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec około 45 minut. Uwaga! Po 20 minutach mięso obrócić. Winogrona umyć, usunąć pestki. Mięso wyjąć. Sos zagęścić zasmażką, włożyć owoce, poddusić 2 minuty. Doprawić solą pieprzem i l łyżką octu. Podajemy z ryżem
izaa25