Sałatka z kurczaka w ananasie Składniki: 2 piersi z kurczaka (ok.400g) 1 łyżka masła 1 świeży ananas 2 łodygi selera naciowego 100 ml majonezu 100 ml śmietany 18% 1 cytryna cukier sól pieprz tymianek Piersi kurczaka płuczemy, usuwamy kości, chrząstki, tłuszcz i błony. Mięso solimy, smarujemy roztopionym masłem, owijamy folią, pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, studzimy i kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy i kroimy na plasterki. Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Ananas przekrawamy wzdłuż na pół, wycinamy miąższ, pozostawiając warstwę grubości jednego centymetra przy skórce. Wycięty miąższ kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, miąższem ananasa, kurczakiem, selerem naciowym, skórką i sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz tymiankiem i nakładamy sałatkę do połówek ananasa. Schładzamy i podajemy.
izaa25