AGROTURYSTYKA_2.doc

(93 KB) Pobierz
AGROTURYSTYKA

AGROTURYSTYKA

 

Wykład 22.04.2007 r., 12.05.2007 r.

 

rzkosini@cyf-kr.edu.pl

Kazimierz Kosiniak – Kamysz

012/634 12 69

0 602 850 488

             

Zagadnienia programowe

 

1.      Zagadnienia ogólne

-        Pojęcia i definicje obiektów agroturystycznych.

-        Geograficzne i przyrodnicze uwarunkowania rozwoju działalności agroturystycznej.

-        Rozwój działalności agroturystycznej na terenach gmin uzdrowiskowych.

-        Spójność usług turystyki rekreacyjnych i pro zdrowotnych na określonych terytoriach kraju.

2.      Zwierzęta w agroturystyce

-        Zwierzęta gospodarcze użytkowane w agroturystyce.

-        Zwierzęta amatorskie prezentowane w agroturystyce.

-        Modele zachowań zwierząt różnych gatunków w kontakcie z człowiekiem (zoopsychologia stosowana).

-        Specjalne formy wykorzystania zwierząt w terapii ludzi (hipoterapia, dogoterapia).

-        Przyjemnościowe użytkowanie zwierząt w turystyce i rekreacji (rajdy, zawody, gry, pokazy, obozy, szkółki jeździeckie).

3.      Edukacja

-        Elementy edukacji agroturystycznej w aspekcie wykorzystywania zwierząt.

-        Szkolenia usługodawców obiektów agroturystycznych.

-        Kursy dla instruktorów turystyki górskiej i nizinnej.

-        Studia podyplomowe dla kadry inżynierskiej uprawniające do zdobycia kwalifikacji instruktora.

 

Tematyka wykładów

 

1.      Psychologiczne, społeczne i praktyczne aspekty użytkowania zwierząt różnych gatunków w gospodarstwie agroturystycznym.

2.      Podstawy budowy i funkcji organicznych zwierząt gospodarskich oraz użytkowanych rekreacyjnie i amatorsko.

3.      Zachowania zwierząt różnych gatunków i ich reakcje na czynniki środowiska (porównania narządów zmysłów zwierząt i człowieka).

4.      Użytkowanie koni w turystyce i rekreacji.

5.      Różne formy użytkowania zwierząt gospodarskich i amatorskich w rekreacji i agroturystyce.

6.      Prawne aspekty prowadzenia działalności agroturystycznej.

7.      Edukacja agroturystyczna (szkolenia, kursy, studia podyplomowe, seminaria, wykłady monograficzne, demonstracje praktyczne).

 

Ćwiczenia praktyczne

 

1.        Budowa anatomiczno – topograficzna zwierząt gospodarskich ze szczególnym podkreśleniem koni jako zwierząt użytkowanych w turystyce i rekreacji.

2.        Reakcje zwierząt w bezpośrednim kontakcie z człowiekiem i grupami ludzi.

3.        Zasady obchodzenia się ze zwierzętami różnych gatunków – podchodzenie, nawiązywanie kontaktu, oprowadzanie, prezentacja, informacja o gatunku i formach użytkowania.

4.        Sprzęt i urządzenia wykorzystywane w realizacji usług agroturystycznych:

-        Uprzęże, kiełzna, ogłowia, lonże, siodła, pasy do hipoterapii.

-        Pojazdy konne (wozy, bryczki, sanie).

 

Zajęcia terenowe w gospodarstwie agroturystycznym

 

1.      Modele gospodarstw agroturystycznych na przykładzie określonych gospodarstw.

2.      Użytkowanie koni w turystyce:

-        Wierzchowe – kiełznanie, siodłanie, przygotowywanie do jazdy, obozy, rajdy, szkółki, zawody.

-        Zaprzęgowe – kompletowanie zaprzęgów konnych, bryczki, powozy, sanie.

-        Amatorskie – prezentacja kuców i koni małych jako obiektów zainteresowania turystów.

3.      Rekreacyjne użytkowanie koni:

-        Konne sporty młodzieżowe – formy, zasady.

-        Rekreacja konna dla osób starszych.

-        Hipoterapia – terapeutyczne użytkowania koni dla osób z problemami motorycznymi narządu ruchu oraz adaptacyjnymi młodzieży – psychoterapia.

 

Agroturystyka

-        Nowy kierunek studiów.

-        Specjalność dydaktyczna, naukowo – badawcza o profilu upowszechnieniowym i wdrożeniowym.

-        Obszar działalności.

-        To wypoczynek na wsi w gospodarstwie rolnym w rejonie atrakcyjnym turystycznie.

 

Gospodarka rolna poza zakwaterowanie daje możliwość mieszkania wraz z rodziną wiejską, poznania jej zwyczajów i codziennych zajęć. Pozwala na bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, uczy ich obrządków i poszanowania pracy. Mieszkając w gospodarstwie można poznać życie wiejskie. Każda wieś posiada odrębny charakter i własną osobowość. Gospodarstwo umożliwia zaopatrzenie w zdrową, świeżą żywność. Wypoczynek na wsi zapewnia bezpośredni kontakt z przyrodą, świeżym powietrzem i czystą wodą. Pozwala na jazdę konną, rowerową, biegi, spacery, łowienie ryb, zbieranie runa leśnego – lista nie ma końca. Najważniejsi są jednak ludzie – ich gościnność i serdeczność.

 

Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich:

-        Idea wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich zrodziła się w Unii Europejskiej, wraz z podjęciem w tych krajach przekształceń strukturalnych.

-        Polega na tworzeniu nowych miejsc pracy na wsi poza produkcją rolną.

-        Turystyka, usługi, rzemiosło, dobry przemysł przetwórczy to dziedziny działalności, które mogą przynosić dochód, co stanowi o rozwoju wsi.

 

Rozwój działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich to szansa na:

-        Tworzenie nowych miejsc pracy i ograniczanie bezrobocia.

-        Proces uprzemysławiania rolnictwa, stosowania przemysłowych środków produkcji i przemysłowych technologii wytwarzania żywności, urbanizację wsi.

-        Zmiany struktury agrarnej wskutek powiększenia gospodarstwa.

-        Podejmowanie zajęć pozarolniczych.

 

Rodzaje działalności pozarolniczej:

-        Związane bezpośrednio z rolnictwem.

-        Zaopatrzenie w materiały i środki produkcji, maszyny i urządzenia.

 

Agroturystyka cieszy się zainteresowaniem na obszarach o specyficznych uwarunkowaniach geograficznych. Tempo rozwoju gospodarczego agroturystyki w skali 10 ostatnich lat rośnie niewspółmiernie do rozwoju innych form turystyki. Warunkiem jest obszar o specyficznych uwarunkowaniach turystycznych. 

Agroturystyką jest wszystko, co świadczy usługi na terenach wiejskich. Społeczne zainteresowanie obiektami agroturystycznymi wzmacniają obiekty fizjoterapeutyczne i odnowy biologicznej. Tempo wzrostu obiektów tych rośnie 30% rocznie. Najczęściej z agroturystyki korzystają mieszkańcy z dużych aglomeracji miejskich. Jest ona alternatywą źródeł dochodów dla rolników.

Definicja agroturystyki:

                            Jeden z elementów turystyki składający się z wielu różnych składników, świadczących usługi dla turystów na obszarach wiejskich.

 

Obiekt agroturystyczny – obiekt, który prowadzi 2 formy działalności. Działalność ta jest komplementarna.

 

Stowarzyszenie „Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne”:

-        Założone w 1993 roku.

-        Powstało w ramach realizacji programu „Tourin” przez Krajowe Centrum Edukacji w Krakowie przemianowane obecnie na Krajowe Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich oddział w Krakowie.

-        Obecnie stowarzyszenie działa na terenie województwa małopolskiego.

-        Na początku 1999 roku wyodrębnił się oddział w Lesku (Bieszczady) i w Krakowie.

 

Charakterystyka turystyki wiejskiej:

-        Powinna być organizowana tam, gdzie jest zainteresowanie, na obszarach wiejskich i odosobnionych.

-        Powinna wiązać się z niepowtarzalnymi miejskimi atutami, polegającymi na małej skali przedsiębiorstw, otwartej przestrzeni, kontakcie z przyrodą lub jej bliskości, a także z jej dziedzictwem opartym na tradycyjnym społeczeństwie i zwyczajach pracy.

-        Powinna być wiejska w skali jeżeli chodzi o budynki, osiedla i organizację – i dlatego też zazwyczaj na małą skalę.

Powinna powoli rozwijać się w powiązaniu z rodzimymi przedsiębiorstwami.

Ćwiczenia terenowe 02.06.2007 r.

 

Produkt turystyczny – zestaw składników materialnych i niematerialnych opartych na możliwościach spędzania czasu w miejscu docelowym, postrzegany przez turystów jako przeżycia dostępne na miejscu.

 

Składniki materialne produktu:

-        Ludzie zaangażowani w proces świadczenia usług(władający językami, zaznajomieni z historią miejsc, znający ciekawe trasy wycieczkowe, potrafiący opowiadać o zabytkach). Ważna będzie ich forma wysławiania się, ubierania i zachowania, bo rzutować będzie na jakość produktu.

-        Przedmioty związane ze świadomością usług jak budynki, wyposażenie wnętrz, wyżywienie, sprzęt i urządzenia do rekreacji, pomoc dydaktyczna, urządzenia dodatkowe, zwierzęta, a także drogi dojazdowe i otoczenie – jego estetyka i cechy charakterystyczne.

 

Składniki niematerialne produktu:

-        Wszystkie efekty emocjonalne – przeżycia i doznania, których doświadczy turysta, zarówno te pozytywne (zachwyt nad pięknem krajobrazu czy zabytku), jaki i negatywne (odrzucenie na widok brudu), których powinno się unikać.

 

Rodzaje produktu turystycznego:

Produkt podstawowy – ma charakter niematerialny, są to przeżycia, zabawa, przygoda, odpoczynek, zdrowie, itp.

Produkt rzeczywisty – konkretna oferta sprzedaży o odpowiedniej jakości, którą klient otrzyma za swoje pieniądze, są to noclegi, wyżywienie, przejazdy, wycieczki, urządzenia do rekreacji itp.

Produkt wzbogacony – dodatkowe korzyści, które zachwycą klienta i zwiększą jego zadowolenie, czyli bonusy, upusty, bezpłatny transport, rezerwacja internetowa lub upominek, np. bochenek chleba domowego wypieku.

 

Charakterystyczne w agroturystyce:

-        Specjalizacja gospodarstw.

-        Przekazywanie sobie klienta.

-        Przygotowywanie i promowanie turystyki aktywnej.

-        Odrębne wymagania klienta:

§         Różna sprawność fizyczna i psychiczna.

§         Różny wiek.

§         Różny stopień przygotowania do czynnego uprawiania proponowanej aktywności.

§         Osoby niepełnosprawne.

Zazwyczaj większość ludzi chce tak odpoczywać, aby rekreacja była inna od dnia codziennego.

 

Korzyści z agroturystyki:

-        Niska cena.

-        Zdrowy tryb życia.

-        Ucieczka do natury, obcowanie z przyrodą.

-        Poznawanie dziedzictwa kulturowego.

-        Ekologicznie czysty produkt turystyczny.

 

Formy turystyki aktywnej:

-        Turystyka przyrodnicza.

-        Turystyka dydaktyczna.

-        Turystyka piesza.

-        Turystyka wodna i przywodna.

-        Turystyka górska.

-        Turystyka rowerowa.

-        Turystyka konna.

-        Turystyka narciarska.

-        Inne formy.

 

Aktywne formy rekreacji w obrębie oferty gospodarstwa agroturystycznego:

-        Spacery:

§         Organizacja.

§         Plany dróg i ścieżek.

§         Mapka okolicy.

§         Orientacyjny czas przejścia trasy.

§         Informacje dodatkowe.

 

-        Ścieżki dydaktyczne:

§         Organizacja.

§         Okazy flory i fauny.

§         Ciekawe zjawiska.

§         Przystanki z zadaszeniem.

§         Tablice informacyjne.

§         Dodatkowe urządzenia.

 

-        Wycieczki piesze jedno- lub wielodniowe:

§         Organizacja.

§         Mapy własne lub kupione.

§         Szlaki turystyczne.

§         Lokalne atrakcje na trasie.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin