SAŁATKA Z RYŻEM 15 dag brązowego ryżu, 2 kolby kukurydzy,
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
3 gruszki,
3 łyżki oliwy, s
ok z połowy cytryny,
sok z całej pomarańczy, łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz. Wykonanie: Ugotować ryż oraz kukurydzę w osolonej wodzie. Z kolb wyłuskać ziarna kukurydzy. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy, odrobinę wody, oliwę, dodać przyprawy: bazylię, szczyptę pieprzu, cynamon. Dokładnie wymieszać. Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, wyłuskane i pokrojone orzechy, pokrojone w kostkę gruszki, po czym zalać składniki sosem i dokładnie wymieszać. Można podawać na świeżych liściach bazylii.
b.t.kaszuba1