SAŁATKA Z RYŻEM.doc

(19 KB) Pobierz
SAŁATKA Z RYŻEM

SAŁATKA Z RYŻEM
15 dag brązowego ryżu, 2 kolby kukurydzy,

10 dag wyłuskanych orzechów włoskich,

3 gruszki,

3 łyżki oliwy, s

ok z połowy cytryny,

sok z całej pomarańczy, łyżeczka bazylii,

1/2 łyżeczki cynamonu,

sól, pieprz.
Wykonanie: Ugotować ryż oraz kukurydzę w osolonej wodzie. Z kolb wyłuskać ziarna kukurydzy. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy, odrobinę wody, oliwę, dodać przyprawy: bazylię, szczyptę pieprzu, cynamon. Dokładnie wymieszać. Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, wyłuskane i pokrojone orzechy, pokrojone w kostkę gruszki, po czym zalać składniki sosem i dokładnie wymieszać. Można podawać na świeżych liściach bazylii.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin