ciasto.doc

(41 KB) Pobierz
TĘCZOWA FANTAZJA

TĘCZOWA FANTAZJA

 

SKŁADNIKI:

NA SPÓD 

* 10 dag biszkoptów 

* 5 łyżek czekolady w proszku (ja użyłam 2 jaj niespodzianek)

MASA

* 3galaretki owocowe (ja użyłam cytrynę, wiśnie i agrest)

* puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego

* 6 dag cukru pudru

* 4 łyżeczki cukru waniliowego

Czekoladę (u mnie jaja niespodzianki) rozpuścić w odrobinie gorącej wody żeby

uzyskać konsystencje śmietany namoczyć każdy biszkopcik w powstałej masie i wyłożyć

na spod blachy wstawić do lodówki - w przepisie pisali o 24 cm. blaszce ja użyłam 18 cm

gdyż zależało mi żeby z pozostałych składników zrobić piankę w foremce serduszkowej :)

Do foremki serduszkowej wlałam tylko galaretkę agatową do wewnątrz a wiśniową na wierzch co

spowodowało, że zewnątrz jest słodka a wewnątrz mocno kwaskowa :)))

 

 

Galaretki powysypywać do trzech głębszych misek i zalać każda niepełną szklanką gorącej wody.

Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swoją objętość

(ale nie wcześniej niż zalane galaretki będą lekko ostygnięte gdyż masa z mleka szybko traci sztywność),

i na powierzchni pozostanie widoczny ślad po trzepaczce.

Do każdej z trzech galaretek dodać po 1/3 masy z mleka i cukru i dokładnie wymieszać najlepiej

zrobić to w miarę szybko i w jednym czasie bo potem jedna masa stężeje a inna będzie jeszcze zbyt luźna.

Blaszki trzeba posmarować odrobiną masła aby masa nie przywarła do ścianek ja o tym zapomniałam :(

Na przygotowana blachę wylewamy 1/3 masy na środek następnie 1/3 kolejnej masy na środek masa

powinna sama się rozlać i kolejnej i tak do skończenie się masy galaretowej i odstawić gotowy

deser do lodówki aby stężała.

Ja niestety czekałam zbyt długo i galaretki troszeczkę za bardzo mi stężały wiec wylewanie

nie jest wtedy takie łatwe gdyż nie wychodzi taka tęcza jaka powinna ale w smaku pyszne :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin