charakterystyka stawonogĂłw_mini.doc

(31 KB) Pobierz
CHARAKTERYSTYKA STAWONOGÓW

CHARAKTERYSTYKA STAWONOGÓW

Budowa morfologiczna i układ ruchu

n ciało otoczone sztywnym szkieletem zewnętrznym
n posiadanie mięsni przyczepionych do wewnętrznych części szkieletu pełniących funkcję prostowników jak i zginaczy
n posiadanie w różnych częściach ciała segmentów o odmiennej budowie i funkcjach
n każdy segment otoczony twardymi płytami - sklerytami
n skleryty dzielą się na: grzbietowy - tergit, brzuszny - sternit, boczne - pleuryty (tylko owady)
n segmenty zlewają się tworząc tagmy
n odnóża dwugałęziste przy czym u form bardziej zaawansowanych zanik gałęzi zewnętrznej

Układ oddechowy
SKORUPIAKOKSZTAŁTNE
n skrzelodyszne
n skrzela blaszkowate, u podstawy odnóży krocznych
n u dziesięcionogów ukryte w jamach skrzelowych
PAJĘCZAKI
n systemy tchawkowe
n w odwłoku wykształciły się płucotchawki (grzebykowate, spłaszczone rozgałęzienia pni tchawkowych omywane przez hemolimfę )
TCHAWKODYSZNE
n ektodermalny system tchawkowy - rozgałęziona sieć rurek oplatająca ciało
n przetchlinki - po bokach głównie w odwłoku
n przetchlinki prowadzą do pni tchawkowych, te zaś rozgałęziają się na drobniejsze
n tracheole - końcowe kapilarne odcinki zawierające płyn umożliwiający rozpuszczanie i dyfuzję tlenu do otaczających komórek

Układ krążenia
n otwarty
n rurkowate serce po stronie grzbietowej, zamknięte w worku osierdziowym
n krew tłoczona aortą w kierunku głowy wlewa się do jamy ciała w okolicy zwojów mózgowych , skąd zbierana jest przez żyły i płynie do narządów oddechowych, natleniona trafia do worka osierdziowego, a z niego przez specjalne otwory w komorach dostaje się do wnętrza serca
n u owadów układ nie pełni funkcji oddechowych; serce wspomagane przez mięśnie skrzydlaste; 8 komór
n hemolimfa tchawkodysznych jest bezbarwna
n większe stawonogi posiada niebieską hemocyjaninę, rzadziej hemoglobinę

Układ pokarmowy
SKORUPIAKOKSZTAŁTNE
n jelito przednie i tylne schitynizowane
n żołądek podzielony na dwie części: żującą ze schitynizowanymi blaszkami rozcierającymi pokarm i pyloryczną z delikatnymi wyrostkami filtracyjnymi
n do jelita środkowego uchodzą wyrostki wątrobowe
PAJĘCZAKI
n odżywiają się półpłynnym pokarmem
n umięśniona gardziel
n jelito środkowe posiada wyrostki zwiększające powierzchnię wchłaniania oraz tzw. Gruczoł wątrobowy, którego wydzielina wyrzucana na zewnątrz trawi ciało ofiary
n brak aparatu do obróbki mechanicznej pokarmu
OWADY
n każdy rodzaj pokarmu
n wykształcenie aparatów gębowych poprzez modyfikację części odnóży głowowych (gryzące; gryząco-liżące; kłująco-ssące; ssące; liżąco ssące)



Układ wydalniczy
n żyjące w wodzie wydalają głównie amoniak, przez pary zmodyfikowanych nefrydiów, zwanych gruczołami czułkowymi lub szczękowymi
n stawonogi lądowe zmieniły strategię wydalania
n wydalają kwas moczowy lub guaninę, które łatwo wytrącają się z wody
n funkcje wydalnicze pełnią cewki Malpighiego - palczaste uchyłki leżące na granicy jelita środkowego i tylnego
n nabłonki wydalnicze zbierają metabolity i wydalają do światła cewek; przesącz wędruje do jelita, w którym następuje resorpcja wody (duża oszczędność wody)

Układ nerwowy
n doskonale rozwinięte centra decyzyjne
n dwa kierunki ewolucji
n rozwój mózgu: zwoje nadgardzielowe osiągają znaczne rozmiary; podział mózgu na trzy części (przodomóżdże - ośrodki analizy wzrokowej; śródmóżdże - dotyk i węch; tyłomóżdże - funkcje wegetatywne)
n u owadów społecznych znajdują się ciałka grzybkowate odpowiedzialne za ich zachowanie społeczne
n u pajęczaków mózg składa się tylko z dwóch części
n koncentracja elementów brzusznego łańcuszka nerwowego: zlewanie się lewej i prawej strony układu; koncentracja poszczególnych zwojów w tagmach

Narządy zmysłów
n sensyle - podstawa konstrukcji receptorów
n oczy złożone z oczek prostych - omatidiów
n narządy tympalne - odbiór wrażeń słuchowych rozmieszczone na odnóżach lub na odwłoku
n narządy strydulacyjne - służą do wydawania dźwięków
n niemal wszystkie stawonogi posiadają sensyle węchowe pozwalające na wykrycie samicy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin