pizza capri.doc

(26 KB) Pobierz

Pizza Capri - przepis

Składniki (dla dwóch osób):

ciasto:

·         200g mąki

·         10g drożdży

·         1/2 łyżeczki cukru

·         1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka

·         6 łyżek oleju

·         1/2 łyżeczki soli

obłożenie:

·         100g gotowanej szynki

·         50g salami

·         2 papryki (czerwona i zielona)

·         100g pieczarek

·         1 cebula

·         50g sera owczego

·         50g sera do zapiekania

·         1 łyżeczka suszonego oregano

sos:

·         100g przetartych pomidorów

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 ząbki czosnku

·         4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)

·         5 listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)

·         sól

·         pieprz

·         papryka mielona

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
Postawić na 10 minut do podrośnięcia.

Sos:

Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodając mniej więcej 1/2 filiżanki wody. Mieszać, aż olej przestanie błyszczeć. Obrać czosnek i drobniutko pokroić, świeże oregano i bazylię drobno posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Obłożenie:

Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie obłożyć pizzę gotowaną szynką, salami, pokrojoną w kawałeczki papryką, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posypać żółtym serem do zapiekania, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego.

Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 180-200°C, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin