Zupa-krem selerowa.doc

(20 KB) Pobierz

ZUPA-KREM SELEROWA

1 duży seler
3/4 kg ziemniaków
1 mały brokuł
1/2 szkl. mrożonego groszku
3 łyżeczki masła
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
kilka gałązek natki selera
5 łyżek ziaren słonecznika

Ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Natkę selera drobno posiekaj.
W garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć seler, liście laurowe, 2 łyżeczki masła i połowę natki. Gotuj, aż seler będzie miękki (co najmniej pół godziny). Po tym czasie dodaj ziemniaki, groszek i gotuj następne pół godziny. Uzupełniaj ubywającą wodę. W tym czasie w osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie brokuły tak, aby były jędrne (8-10 min). Odcedź i zachowaj wywar.
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć ziarna słonecznika i usmaż na złoto.
Kiedy ziemniaki już się rozgotują, dodaj do zupy pieprz i łyżeczkę soli. Wszystko zmiksuj do konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli trzeba, rozcieńcz wywarem z brokułów. Dodaj brokuły i wymieszaj.
Zupę-krem podawaj z kleksem śmietany, posypaną ziarnami słonecznika i natką.

Zamiast natki selera możesz dodać natkę pietruszki, a zamiast ziaren słonecznika usmażone na złoto płatki migdałowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin