ZUPA-KREM SELEROWA
1 duży seler3/4 kg ziemniaków1 mały brokuł1/2 szkl. mrożonego groszku3 łyżeczki masła1/2 szkl. śmietany1 łyżeczka pieprzu2 liście laurowekilka gałązek natki selera5 łyżek ziaren słonecznika
Ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Natkę selera drobno posiekaj.W garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć seler, liście laurowe, 2 łyżeczki masła i połowę natki. Gotuj, aż seler będzie miękki (co najmniej pół godziny). Po tym czasie dodaj ziemniaki, groszek i gotuj następne pół godziny. Uzupełniaj ubywającą wodę. W tym czasie w osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie brokuły tak, aby były jędrne (8-10 min). Odcedź i zachowaj wywar.Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć ziarna słonecznika i usmaż na złoto.Kiedy ziemniaki już się rozgotują, dodaj do zupy pieprz i łyżeczkę soli. Wszystko zmiksuj do konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli trzeba, rozcieńcz wywarem z brokułów. Dodaj brokuły i wymieszaj.Zupę-krem podawaj z kleksem śmietany, posypaną ziarnami słonecznika i natką.
Zamiast natki selera możesz dodać natkę pietruszki, a zamiast ziaren słonecznika usmażone na złoto płatki migdałowe.
Belfegor594