Odcinek przewodu pokarmowego
Gruczoł
Nazwa wydzieliny
Enzym
Co jest trawione?
Co jest produktem trawienia?
jama ustna
ślinianki
ślina
amylaza ślinowa
skrobia (cukry)
glukoza +cukry
żołądek
gruczoły żołądkowe
sok żołądkowy
HCl
(kwas solny)
-zakwasza środowisko
-uaktywnia enzymy
-zabija drobnoustroje
podpuszczka (renina)
białka
ścięte białka (kazeina)
pepsyna
ścięte białka
aminokwasy +ścięte białka
Jelito cienkie:
a)dwunastnica
wątroba
żółć
tłuszcze
kropelki tłuszczu (zemulgowany tłuszcz)
trzustka
sok trzustkowy
lipaza
kropelki tłuszczu
glicerol + kwasy tłuszczowe kropelki tłuszczu
amylaza trzustkowa
cukry
glukoza + cukry
trypsyna
aminokwasy + ścięte białka
a)jelito czcze i jelito biodrowe
gruczoły jelitowe
sok jelitowy
enzymy trawiące
a) tłuszcze
b) cukry
c) białka
a) kropelki tłuszczu
c) ścięte białka
a) glicerol + kwasy tłuszczowe
b) glukoza
c) aminokwasy
mysobietutajprotony