enzymy tabelka.doc

(39 KB) Pobierz

Odcinek przewodu pokarmowego

Gruczoł

Nazwa wydzieliny

Enzym

Co jest trawione?

Co jest produktem trawienia?

jama ustna

ślinianki

ślina

amylaza ślinowa

skrobia (cukry)

glukoza +cukry

 

 

 

 

 

żołądek

 

 

 

 

gruczoły żołądkowe

 

 

 

 

sok żołądkowy

HCl

(kwas solny)

 

-zakwasza środowisko

-uaktywnia enzymy

-zabija drobnoustroje

 

 

 

 

 

podpuszczka (renina)

białka

ścięte białka (kazeina)

pepsyna

ścięte białka

aminokwasy +ścięte białka

Jelito cienkie:

a)dwunastnica

 

wątroba

 

żółć

 

 

 

tłuszcze

 

kropelki tłuszczu (zemulgowany tłuszcz)

 

 

trzustka

 

 

sok trzustkowy

lipaza

kropelki tłuszczu

glicerol + kwasy tłuszczowe kropelki tłuszczu

amylaza trzustkowa

cukry

glukoza + cukry

trypsyna

ścięte białka

aminokwasy + ścięte białka

a)jelito czcze i jelito biodrowe

gruczoły jelitowe

sok jelitowy

enzymy trawiące

a)      tłuszcze

b)      cukry

c)       białka

a)      kropelki tłuszczu

b)      cukry

c)       ścięte białka

a)      glicerol + kwasy tłuszczowe

b)      glukoza

c)       aminokwasy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin