BOGRACZ
0,5 kg mięsa wołowego
2 cebule
25 dag pieczarek
2 jaja
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki, słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, vegeta do smaku
4 łyżki oliwy
100 ml kwaśnej gęstej śmietany
Mięso wołowe pokroić w paseczki, obraną cebulę pokroić w plastry, Wyłożyć na rozgrzaną oliwę i parę minut podsmażyć, Dodać pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Z jajek i mąki zarobić ciasto na lane kluski i ugotować osobno kluski, Kluski dołożyć do mięsa z pieczarkami i poddusić około 5 minut na wolnym ogniu, Dodać 0,5 szklanki wywaru z rosołu, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką, Gotować 15 minut, dodać śmietanę.
glajszmit