Pasztet
50 dag cielęciny50 dag wieprzowiny50 dag wołowiny50 dag wątroby najlepiej cielęcej, ale może być też wieprzowa50 dag surowego boczku3 duże cebule2 dag grzybów suszonych1 marchew, pietruszka, kawałek selera5 jajek2 duże czerstwe bułkisól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru, vegetaMięsa i boczek ugotować z warzywami (bez cebuli), grzyby namoczyć i ugotować, wątrobę usmażyć lekko (nie powinna być krwista, ale też niezbyt zrumieniona). Grzyby ugotować osobno, bułki namoczyć w rosole z mięsa, cebulę usmażyć. Mięso i boczek, warzywa z wywaru, wątrobę, grzyby, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki zemleć przez drobniutkie sitko jeden raz lub dwa-trzy razy przez zwykłe sitko. Dodać przyprawy i jajka i dokładnie wymieszać. Naczynia żaroodporne (ostatnio można dostać takie podłużne jak keksówki) lub blaszki wysmarować tłuszczem. Można dno wyłożyć słoniną. Piec w temperaturze 180-190 stopni aż zacznie odstawać od brzegów, wyrośnie i powierzchnia będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić pasztet w piekarniku jeszcze kilkanaście (-dziesiąt) minut.Jest to przepis, który jest w mojej rodzinie od lat. A pasztet jest naprawdę pyszny
Składniki
Przepis
Po 25-30 dag róznych mięs: filet drobiowy, z indyka, karkówka, łopatka, surowy boczek, wątróbka z indyka 2 średnie cebule, garśc suszonych grzybów, 2-3 suche bułki,3 cale jajka, Plastry słoniny do formysól, pieprz
Mięso opłukać i włożyć do garnka, zalac wodą rowno z mięsem, dodać obrane cebule i namoczone grzyby. Gotować do miękkości. wyjąć i ostudzić, a do wywaru włożyć wątróbki i lekko zagotować- wyjąc, a do wywaru włożyć teraz bułki aby namokły. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę 3-4 razy (drobne sitko). Wbić 3 jajka, popieprzyć , posolić i dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć plastrami słoniny, napełnić masa mięsną i upiec. Nie może się nie udać, jest świetny, delikatny i soczysty.
wiesiekkuk