KANAPKA Z PSTRĄGIEM
Składniki na 4 porcje:
15 dag filetów z wędzonego pstrąga (lub makreli)
8 kromek ciemnego pieczywa z pestkami słonecznika
10 dag serka ziołowego (np. fromage)
3 łyżki francuskiej musztardy (z całymi ziarenkami gorczycy)
2 łyżki miodu
1 ogórek sałatkowy
4 liście endywii
1/2 pęczka koperku
Koperek opłucz, osusz, odłóż 1-2 gałązki do dekoracji, pozostały posiekaj. Musztardę utrzyj z miodem na jednolity sos. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Ogórek umyj, osusz, wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Liście endywii opłucz, starannie osusz, porwij na kawałeczki. Pstrąga podziel na porcje. Połowę kromek chleba posmaruj serkiem. Rozłóż kawałki ryby, sałaty i plasterki ogórka. Polej przygotowanym sosem miodowo-musztardowym. Przykryj pozostałymi kromkami chleba. Udekoruj odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. Podpowiadamy: kanapka będzie smakowała równie wybornie z sosem musztardowo-morelowym: 4 suszone morele zalej 5 łyżkami białego wina. Gdy spęcznieją, całość zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 2 łyżkami ostrej musztardy i odrobiną octu balsamicznego. Gotowy sos przypraw do smaku suszonym tymiankiem.
tatanka.com