KANAPKA Z PSTRĄGIEM.doc

(25 KB) Pobierz
KANAPKA Z PSTRĄGIEM

KANAPKA Z PSTRĄGIEM

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

15 dag filetów z wędzonego pstrąga (lub makreli)

8 kromek ciemnego pieczywa z pestkami słonecznika

10 dag serka ziołowego (np. fromage)

3 łyżki francuskiej musztardy (z całymi ziarenkami gorczycy)

2 łyżki miodu

1 ogórek sałatkowy

4 liście endywii

1/2 pęczka koperku

 

              Koperek opłucz, osusz, odłóż 1-2 gałązki do dekoracji, pozostały posiekaj. Musztardę utrzyj z miodem na jednolity sos. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Ogórek umyj, osusz, wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Liście endywii opłucz, starannie osusz, porwij na kawałeczki. Pstrąga podziel na porcje. Połowę kromek chleba posmaruj serkiem. Rozłóż kawałki ryby, sałaty i plasterki ogórka. Polej przygotowanym sosem miodowo-musztardowym. Przykryj pozostałymi kromkami chleba. Udekoruj odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. Podpowiadamy: kanapka będzie smakowała równie wybornie z sosem musztardowo-morelowym: 4 suszone morele zalej 5 łyżkami białego wina. Gdy spęcznieją, całość zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 2 łyżkami ostrej musztardy i odrobiną octu balsamicznego. Gotowy sos przypraw do smaku suszonym tymiankiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin