Wędzony pstrąg w galarecie
Składniki:
40 dag filetów z wędzonego pstrąga
2 jabłka
10 dag marynowanej dyni
cebula
cytryna
szklanka soku jabłkowego
0.5 l bulionu warzywnego
pęczek koperku
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki sosu sojowego i worcester
listek laurowy
5-6 goździków
sól
kilka ziaren pieprzu i gorczycy
Przygotowanie:
Bulion zagotować z sokiem jabłkowym. Cebulę obrać, naszpikować goździkami. Włożyć do bulionu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i gorczycy. Gotować 10 minut na małym ogniu. Odcedzić. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić sosem sojowym, worcester, sokiem z cytryny i solą. Jabłka obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w płatki i skropić sokiem z cytryny. Rybę i dynię pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Do foremki wlać warstwę galaretki (1 cm wys.). Gdy zastygnie, ułożyć warstwami jabłka, rybę i dynię, przesypując każdą warstwę koperkiem i zalewając galaretką. Chłodzić 4 godz. Wyłożyć na półmisek i pokroić na porcje.
Danie na: 6 osób
Jedna porcja zawiera: 170 kcal
Czas przygotowania: 20 min, chłodzenia - 4 godz
tatanka.com