Wędzony pstrąg w galarecie.doc

(733 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Wędzony pstrąg w galarecie

 

Składniki:

40 dag filetów z wędzonego pstrąga

2 jabłka

10 dag marynowanej dyni

cebula

cytryna

szklanka soku jabłkowego

0.5 l bulionu warzywnego

pęczek koperku

6 łyżeczek żelatyny

3 łyżeczki sosu sojowego i worcester

listek laurowy

5-6 goździków

sól

kilka ziaren pieprzu i gorczycy

 

Przygotowanie:

Bulion zagotować z sokiem jabłkowym. Cebulę obrać, naszpikować goździkami. Włożyć do bulionu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i gorczycy. Gotować 10 minut na małym ogniu. Odcedzić. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić sosem sojowym, worcester, sokiem z cytryny i solą. Jabłka obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w płatki i skropić sokiem z cytryny. Rybę i dynię pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Do foremki wlać warstwę galaretki (1 cm wys.). Gdy zastygnie, ułożyć warstwami jabłka, rybę i dynię, przesypując każdą warstwę koperkiem i zalewając galaretką. Chłodzić 4 godz. Wyłożyć na półmisek i pokroić na porcje.

 

Danie na: 6 osób

Jedna porcja zawiera: 170 kcal

Czas przygotowania: 20 min, chłodzenia - 4 godz

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin