Ryba po grecku.pdf

(33 KB) Pobierz
59392678 UNPDF
Ryba po grecku
Składniki Przepis
duży pstrąg (albo inna ryba, np.
dorsz lub karp)
2 cebule
ok. 10 sporych marchewek
(startych powinno być tak 3/4
wysokości patelni)
przecier pomidorowy
olej
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
kostka wołowa
Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w
dzwonki albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę.
Każdy kawałek posolić, popieprzyć, moczyć w
roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i
smażyć na średnio rozgrzanym oleju do
zrumienienia.
Przygotować resztę składników:
cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko
na oleju, dorzucić startą na tarce o dużych oczkach
marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa
zrobią się miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew
zalać połową szklanki wywaru wołowego, a potem w
razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na
koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego,
doprawić solą, pieprzem, może jeszcze odrobiną
kostki rosołowej i, jesli lubimy mocno pomidorowy
smak to przecierem pomidorowym. Sos warzywny
powinien być gęsty.
Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią
warstwe sosu, na to znowu rybę i sos z warzyw, i tak
aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała
przykryta marchewką.
I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie
wyschła i wstawiamy do lodówki, następnego dnia
będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.
59392678.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin