Nazwy organów.pdf

(39 KB) Pobierz
21714282 UNPDF
Nazwy organów
Aleuron – substancje zapasowe, głównie białka, gromadzące się w plazmie komórkowej
dojrzałych nasion, zużywne w czasie kiełkowania.
Aplegier – odkład – pęd, z którego rozwija się nowa roślina.
Baldach – typ kwiatostanu, którego dlugie, równe szypułki kwiatowe wyrastają z jednego
punktu osi głównej.
Bazia – kotka – typ kwiatostanu roślin drzewiastych.
Biel – drewno miękkie – zewnętrzne, młodsze partie drewna w pniu, zawierające jeszcze
żywy miękisz drzewny i pelniące funkcje przewodzące i magazynujące.
Bulwa – tuber – zgrubiały pęd podziemny o ograniczonym wzroście na długość, a bardzo
dużym przyroście na grubość.
Celuloza – błonnik – wielocukier, podstawowy materiał budulcowy roślinnych ścian
komórkowych.
Chwytniki – ryzoidy – występujące u niektórych glonów i grzybow nitkowate rozgałęzione
utwory służące do przytwierdzania do podłoża oraz do pobierania wody i soli
mineralnych.
Cierń – przekształcona, zdrewniała, ostro zakończona część rośliny (np. przekształcona
część pędu, przekształcony liść lub przylistek).
Czepne organy – odpowiednio zmodyfikowane pędy, liście, korzenie przybyszowe lub ich
części, za pomocą których pędy roślin przyczepiają się do podpór.
Diaspora – nazwa części rośliny służąca do rozmnażania, roznoszonej przez wiatr, wodę
i inne czynniki.
Domki – rożnego rodzaju osłonki otaczające jednokomórkowe glony nie posiadające
ściany komórkowej.
Epiblema – skórka na korzeniach roślin.
Gałęziaki – filokladium, kladodia – spłaszczone i zielone łodygi (pędy), przypominające
kształtem liście są drobne, łuskowate i często odpadają. Przystosowane są do pełnienia
roli oganu asymilującego, pełniącego funkcje fotosyntetyczne. Występują np. u opuncji.
Głąb – nierozgałęziona, krótka, gruba i soczysta łodyga skróconego pędu kapusty
głowiastej.
Głąbik – bezlistna łodyżka wyrastająca wprost z kłącza, z kwiatkami na szczycie.
Hydatody – wypotniki – twory na liściach służące do wydalenia nadmiaru wody.
Hydroidy – występujące u niektórych mchów elementy przewodzące wodę.
Jagoda – owoc o mięsistej owocni z nasionami wewnątrz.
Kaczan – nazwa głąba kapusty lub kolby kukurydzy.
Kielich – zewnętrzny okółek okwiatu utworzony z wolnych lub zrośniętych zielonych
działek, stanowiących ochronę pąka kwiatowego.
Kiełek – zarodek rośliny nasiennej pobudzony do rozwoju i wydostający się z nasienia.
Kłos – typ kwiatostanu o wydłużonej, nie rozgałęzionej osi, na której osadzone są kwiaty
bezszypułkowe.
Kolenchyma – zwarcica – tkanka wzmacniająca narządy roślin.
Konidia – zarodniki licznych grzybów, będące organem rozmnażania bezpłciowego.
Korona – górna część drzew, złożona z konarów odrastających od pnia (bardzo grube
główne gałęzie) z bocznych gałęzi odrastających od konarów i z pędów na gałęziach, na
których wyrastają pączki liściowe i kwiatowe. Podstawowe klasy drzew charakteryzują
podobne korony, które przyjmują różne kształty, mogą być: prawie okrągłe, elipsowate,
stożkowe, trójkątne, wrzecionowate, baldachowe, pióropuszowe itp. Korony nieregularne
tworzą drzewa w miejscach (przeważnie las), gdzie toczy się walka o dostęp do światła.
Korowina – martwa warstwa komórek, występująca na powierzchni pni, gałęzi, starszych
łodyg i korzeni roślin.
Korzeń – organ roślin naczyniowych spełniający rozliczne funkcje w procesie życiowym roślin, mogą
być:
– podporowe (skarpowe) – wyrastające w dolnej części pnia na bok, tworząc rodzaj
podpory,
– powietrzne – korzenie wyrastające z konarów drzew lub pni lian,
– oddechowe – korzenie roślin bagiennych, wyrastające w górę ponad powierzchnię
gleby lub poziom wody,
– przybyszowe – nie powstają z zawiązka korzenia, lecz wyrastają z wewnętrznych
tkanek łodygi,
– czepne – służące do czepiania się podłoża lub innych roślin, np. u bluszczu.
Krótkopęd – pęd roślinny skrócony lub o zahamowanym wzroście. Posiada bardzo
krótkie międzywęźla, liście i pąki gęsto osadzone, np. główka kapusty, ciernie tarniny,
kwiaty.
Kutnek – nazwa gęstego meszku na powierzchni roślin.
Kutykula – nabłonek – pokrywa powierzchnię skórki na liściach, łodygach, owocach.
Mało przepuszczalny dla wody i gazów.
Kutyna – substancja o wyglądzie wosku, złożona z trudno rozpuszczlanych estrów
kwasów tłuszczowych, tworzy nieprzepuszczlaną dla cieczy i gazów warstewkę
(kutykulę) na powierzchni nadziemnych organów roslinnych.
Liściak (fyllodium) – ogonek liściowy bez blaszki, przystosowany do pełnienia roli organu
przyswajającego.
Liścienie – pierwsze (embrionalne) liście roślin nasiennych, powstające u zarodka
nasienia. U roślin jednoliściennych jest jeden liścień, u dwuliściennych są dwa. Służą do
odżywiania rozwijającego się zarodka, a po rozwinięciu pierwszych liści, u większości
roślin giną.
Liść – każda spłaszczona część rośliny służąca zasadniczo do fotosyntezy.
Łęty – części nadziemne ziemniaka.
Łożysko – miejsce na wewnętrznej ścianie zalążni słupka kwiatowego, w którym
osadzone są zalążki.
Łuszczyna – jest to długi, pojedynczy owoc wielonasienny i pękający.
Malakogamia – zapylenie za pośrednictwem przenoszących pyłek mięczaków (głównie
ślimaków).
Mezofil – tkanka miękiszowa w liściach, w której odbywa się fotosynteza.
Mieszek – typ owocy pojedynczego, suchego i pękającego, zawiera kilka lub wiele
nasion.
Obłócznia – hymenium – warstwa, w której wytwarzane są zarodniki w owocnikach
grzybów wyższych (worki lub podstawki) i tzw. wstawki (parafizy) między workami lub
rozwierki (cystydy) między podstawkami.
Odrosty – odrośla – pędy roślin drzewiastych wyrastające z pąków śpiących lub
przybyszowych, głównie w dolnej części pnia lub na grubszych korzeniach.
Okulant – jednoroczny pęd wyrastający z oczka rośliny szlachetnej zaokulizowany na
dziczku.
Okwiat – zewnętrzna część kwiatu, otulająca pręciki i słupki w pączkach kwiatowych,
służy za powabnię.
Osnówka – tkanka pokrywająca łupinę nasienną, różnego pochodzenia, ułatwiająca
rozsiewanie nasion.
Owoc – u roślin okrytozalążkowych wytwór zalążni słupka kwiatowego (ściany zalążni przekształcają
się w owocnię, w której znajdują się nasiona), jako organ osłaniający nasiona i slużący do ich
rozsiewania. Owoce mogą powstawać z innych niż zalążnia części kwiatu (np. z kwiatostanu, łodygi lub
z dna kwiatowego). Dzielą się na:
– pojedyncze
– suche pękające – mieszek, strąk, puszka, łuszczyna, torebka, łuszczynka
– suche niepękające – ziarniak, niełupka, orzech,
– suche rozpadające się na jednonasienne – rozłupnia, skrzydlak podwójny
– soczyste – jagoda, pestkowiec (np. jabłko, wiśnia, pomarańcza, dynia).
– złożone – wszystkie powstają z wielosłupkowego kwiatu, a do odpowiedniej nazwy
dodaje się przymiotnik “złożony”, np. niełupka złożona (strąk fasoli, truskawka).
– owocostany – powstają z kwiatostanu (np. morwa, kalafior, ananas).
U licznych roślin na owocach powstają rózne twory ułatwiające rozsiewanie się nasion,
np. włoski, haczyki, skrzydlate wyrostki, śluz na ściankach itp. Potocznie owocami
nazywamy te, które nadają się do bezpośredniego spożycia, bez specjalnych zabiegów
kulinarnych.
Owocnik – wytwór grzybni grzybów wyższych (workowców i podstawczaków), nadziemny
lub podziemny, składa się z części plonnej i obłóczni, w której powstają worki lub
podstawki z zarodnikami.
Owocolistek – narząd rośliny tworzący wraz z zalążkami żeński narząd rozrodczy kwiatu.
Słupek jest zrośniętym owocolistkiem i może powstać z jednego owocolistka, z wielu
odrębnych lub z licznych zrośniętych w całość.
Palmeta – typ płaskiej korony drzewa owocowego.
Pasynek – pęd boczny roślin wyrastający przedwcześnie.
Pień – silnie zdrewniała, wieloletnia łodyga drzewa, może być:
– typu strzały – gdy posiada wyraźną oś główną (przeważnie iglaste),
– typu kłody – gdy rozdziela się na konary (głównie liściaste),
– typu kłodziny – gdy posiada pęk liści na szczycie (np. palmy),
– pozorny – posiadają niektóre byliny (np. banan, kaktusy).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin