DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNI.doc

(260 KB) Pobierz
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNI

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNI

 

 

Składniki na 15 niedużych bułeczek:

·         7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

·         1/4 szklanki letniej wody

·         1/3 szklanki letniego mleka

·         1 duże jajko, roztrzepane

·         3/4 szklanki puree z dyni*

·         1 łyżka masła, roztopionego

·         3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodałam kilka łyżek więcej)

·         1/2 szklanki brązowego cukru

·         1 łyżeczka soli

·         1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

·         1/4 łyżeczki zmielonego imbiru

·         1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

 

Nadzienie:

·         90 g masła, roztopionego

·         1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

·         1/2 szklanki cukru brązowego

·         2 łyżeczki zmielonego cynamonu

·         1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

·         1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

·         1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

·         1/8 łyżeczki zmielonych goździków

 

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

 

W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  następnie pokroić ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.

 

Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

 

Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.***

 

Metoda dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

Smacznego :)

 

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić samemu - w tym celu dynię myję i przekrajam na mniejsze części (małą dynię pokroiłam tylko na 4), wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

 

** Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je. Ja zawsze tak robię, jest dużo prościej niż nożem ;-)

 

*** Lukier zrobiłam z 1 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin