DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNI
Składniki na 15 niedużych bułeczek:
· 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
· 1/4 szklanki letniej wody
· 1/3 szklanki letniego mleka
· 1 duże jajko, roztrzepane
· 3/4 szklanki puree z dyni*
· 1 łyżka masła, roztopionego
· 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodałam kilka łyżek więcej)
· 1/2 szklanki brązowego cukru
· 1 łyżeczka soli
· 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
· 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Nadzienie:
· 90 g masła, roztopionego
· 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
· 1/2 szklanki cukru brązowego
· 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
· 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
· 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
· 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
· 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.***
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić samemu - w tym celu dynię myję i przekrajam na mniejsze części (małą dynię pokroiłam tylko na 4), wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
** Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je. Ja zawsze tak robię, jest dużo prościej niż nożem ;-)
*** Lukier zrobiłam z 1 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.
jason567