Nalewka pigwowa1,5 kg dojrzałej pigwy lub 2 kg (gdy owoc nie jest jeszcze dojrzały) obrać, usunąć pestki i pokrajać w kawałki.Zalać 1 l wody i gotować pod przykryciem przez 45 minut.Z rozgotowanej pigwy odciągnąć sok w sokowirówce lub też masę wyłożyć na gęsto tkany materiał uformowany w lejek i pozostawić na noc, by odciekł sok.Do 0,75 l soku dodać 0,5 kg cukru i podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści.Do syropu wlać 0,5 l winiaku i 5 ml rumu, przelać całość do butli lub małego gąsiorka i odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie.Skroić cienko wierzchnią skórkę z połowy pomarańczy, skręcić ją w spiralę i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku, a następnie wrzucić do naczynia z nalewką, wlewając jednocześnie sok wyciśnięty z tego owocu.Po 3-4 tygodniach nalewka będzie gotowa.Uwaga: po dodaniu alkoholi należy co pewien czas potrząsnąć naczyniem.Przed rozlaniem do butelek gotowa nalewkę przefiltrować przez bibułę lub flanelę.Nalewka będzie miała złocista barwę, przyjemny smak i aromat.Moc jej wyniesie ok. 35%.Wydajność: ok. 2 l.Podaje się ją ochłodzona do temperatury 10-12 st.C.
misiaQ_76