Salatka z cieleciny, marynowanych sliwek i gruszek .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

300 g pieczonej cieleciny,

 

15 marynowanych śliwek,

 

2 duże kartofle,

 

2 gruszki z octu,

 

1 zielona sałata.

 

Zielony sos majonezowy:

 

150 g majonezu,

 

1 łyżka soku cytrynowego,

 

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

 

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,

 

sól, pieprz, zabek czosnku.

 

Sposób wykonania:

 

1. Zielona salate dokladnie umyc pod biezaca woda. 2 duze kartofle obrac, ugotowac. Gdy ostygna, pokroic na paski.

 

2. Pieczona cielecine pokroic na plasterki, nastepnie na paski.

 

3. Ze sliwek wyjac pestki. Gruszki przeciac na osemki.

 

4. Przygotowac sos. Zabek czosnku rozgniesc lub wycisnac przez maszynke. Rozetrzec z sola i pieprzem, dodac sok cytrynowy i majonez. Na koniec dodac lyzke posiekanej, zielonej pietruszki. Sos dobrze wymieszac.

 

5. Do cieleciny dodac kartofle i owoce. Zalac sosem, wymieszac, wstawic na 1 godz do lodowki.

 

6. Przed podaniem ulozyc salatke na polmisku na lisciach zielonej salaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin