Sałatka z gruszką i granatem z serem ricottaz winegretem z soku z granatuSkładniki, 2 porcje:
Sałatka:• 2 garście rukoli, opłukanej• 1 dojrzała i soczysta gruszka, obrana i pokrojona w kostkę• 4 łyżki ziarenek z granatu• 1/2 dojrzałego awokado, obranego i pokrojonego w kostkę• 2 czubate łyżki sera ricottaOrzechy w cukrze:• 2 - 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich• 1 łyżeczka brązowego cukru• 1 łyżeczka oliwy z oliwekWinegret z soku z granatu:• 5 łyżek soku wyciśniętego z ziarenek granatu• 2 łyżki soku z cytryny• 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oliwy z oliwek o smaku orzecha)• świeżo zmielony czarny pieprz• 1 łyżeczka musztardy dijonPrzygotowanie:Przygotować winegret mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelni, na oliwie, na bardzo małym ogniu, zrumienić orzechy posypane cukrem. Na 2 talerze rozłożyć rukolę, dodać gruszkę, granat, awokado. Polać winegretem (omijając gruszkę i awokado aby nie zabarwiły się na kolor czerwony), dodać ricottę i posypać orzechami włoskimi. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie solić.
tatanka.com