Sałatka z kaczki i truskawek .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: PORCJA: 300 KCAL - garść liści różnych sałat - pierś kaczki bez skóry (100 g) - 150 g truskawek - pół łyżeczki oleju sezamowego (lub oliwy) - łyżeczka orzeszków piniowych - sok z pomarańczy - łyżeczka miodu - łyżeczka octu balsamicznego - łyżka sosu sojowego - sól, świeżo zmielony pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Z soku z połowy pomarańczy, miodu, octu i sosu sojowego zrób marynatę, zagotuj ją, przestudź i zalej kaczkę. Mięso marynuj co najmniej godzinę. 2. Orzeszki pini (możesz je zastąpić innymi) upraż na suchej patelni (powinny lekko zbrązowieć). 3. Pierś wyjmij z marynaty i usmaż na rozgrzanym oleju sezamowym. Usmażone mięso pokrój w bardzo cienkie plasterki. 4. Liście sałat umyj i dokładnie odsącz. Im więcej gatunków sałaty weźmiesz, tym lepiej. Truskawki umyj i pokrój na duże kawałki. 5. Na talerzu połóż sałatę, posyp orzeszkami, truskawkami, a na wierzchu ułóż mięso z kaczki. Całość pokrop sokiem z drugiej polowy pomarańczy, przyprawionym solą i pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin