Tort - Czerwony Kapturek.doc

(392 KB) Pobierz
Tort – Czerwony Kapturek

Tort – Czerwony Kapturek

 

Składniki

·         Ciasto:

·         150 g miękkiego masła

·         150 g cukru pudru

·         1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

·         3 jajka

·         180 g mąki tortowej

·         2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         3 łyżeczki stołowe startej czekolady

·         100 ml kompotu wiśniowego

·         Krem:

·         250 ml śmietanki (30% tłuszczu)

·         1 Krem do tortów czekoladowy Dr. Oetkera

·         Polewa:

·         250 ml śmietanki (30% tłuszczu)

·         1 łyżka cukru pudru

·         1 Śmietan-fix Dr. Oetkera

·         Do dekoracji:

·         1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

·         kilka truskawek

             

 

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu. Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin