Sernik z toblerone ( na zimno ).doc

(727 KB) Pobierz
Sernik z toblerone (na zimno)

Sernik z toblerone (na zimno)

 

Składniki na spód:

160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie

50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

·         250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników*

·         300 ml śmietany kremówki 36%

·         100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego

·         120 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.

Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.**

Smacznego :)

                   

* użyłam twarogu 3-krotnie mielonego

** wiórki czekolady otrzymałam przez ścieranie czekolady o temperaturze pokojowej takim nożem do sera

                                 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin