Sałatki i surówki
Sałatka meksykańska z pikantnym kremem
Składniki:20 dag kukurydzy4 pomidory2 paprykipapryczka chili2 cebulepęczek natki pietruszki5 łyżek czerwonego octu winnegołyżkę musztardy8 łyżek olejupomidorki koktajlowe do dekoracji2 awokado2 ząbki czosnku4 łyżki majonezucytrynęsólpieprztabasco
Przelicznik wag
A. Rogalski
Przygotowanie:Przygotować sos, mieszając drobno pokrojoną cebulę i posiekaną chili (bez pestek) z octem, musztardą oraz olejem. Sos doprawić solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Warzywa wymieszać - każde oddzielnie - z częścią sosu, ułożyć na talerzu i posypać posiekaną natką. Udekorować sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorkami koktajlowymi. Miąższ awokado zmiksować z majonezem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić tabasco, solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki. Podawać do sałatki. Całość podawać z kukurydzianymi chipsami tortilla.Danie na: 6 osóbJedna porcja zawiera: 360 kcalCzas przygotowania 30 min
joly