Sałatki i surówki - Sałatka meksykańska z pikantnym kremem.doc

(46 KB) Pobierz
Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

 

Sałatka meksykańska z pikantnym kremem

Składniki:

20 dag kukurydzy
4 pomidory
2 papryki
papryczka chili
2 cebule
pęczek natki pietruszki
5 łyżek czerwonego octu winnego
łyżkę musztardy
8 łyżek oleju
pomidorki koktajlowe do dekoracji
2 awokado
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
cytrynę
sól
pieprz
tabasco

przelicznik wag
Przelicznik wag

 



A. Rogalski

 

Przygotowanie:

Przygotować sos, mieszając drobno pokrojoną cebulę i posiekaną chili (bez pestek) z octem, musztardą oraz olejem. Sos doprawić solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Warzywa wymieszać - każde oddzielnie - z częścią sosu, ułożyć na talerzu i posypać posiekaną natką. Udekorować sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorkami koktajlowymi. Miąższ awokado zmiksować z majonezem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić tabasco, solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki. Podawać do sałatki. Całość podawać z kukurydzianymi chipsami tortilla.

Danie na: 6 osób
Jedna porcja zawiera: 360 kcal
Czas przygotowania 30 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin