Sos z zielonego pieprzuCzas przygotow. 15 min.180 ml wywaru miesnego lub rybnego, jesli sos jest do ryby,50 ml wytrawnego bialego wina,25 ml koniaku,lyzeczka ziaren zielonego pieprzu,lyzeczka musztardy,90 ml smietanki 18%,lyzka masla,sol.1. Ziarna zielonego pieprzu zemlec.2. Wywar podgrzac, dodac wino, koniak i swiezo zmielony pieprz. Gotowac podprzykryciem na malym ogniu 2-3 min.3. Lyzeczke musztardy rozetrzec z niewielka iloscia smietanki, dolac do sosu.Wlac pozostala smietanke, trzymac przez chwile na malym ogniu nie doprowadzajac do wrzenia.4. Sos zdjac z ognia, doprawic sola, na koncu dodac po kawaleczku maslo. Wymieszac.- Swiezy zmielony pieprz mozna zastapic pieprzem z konserwy (w slonej zalewie). Przed uzyciem ziarna pieprzu nalezy oplukac zimna woda, dobrze osuszyc i zemlec.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 62.
joly