Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej i opiekuńczej z dziećmi w grupie I
Luty 2010
Zadania:
1. Poznanie osób pracujących w bliskim otoczeniu przedszkola, między innymi z pracą kucharki. Zapoznanie z czynnościami jakie wykonują, nazywanie narzędzi pracy, zwrócenie uwagi na ubiór.
2. Dbanie o spożywanie zdrowej żywności – warzyw, owoców, mięsa, nabiału oraz picie soków, kompotów i wody mineralnej.
3. Kształtowanie sprawności ruchowej poprzez zabawy ruchowo-naśladowcze.
Tematyka: Jesteśmy samodzielni w kuchni. ( 1-5.02.2010)
L.p.
Obszary
edukacyjne
Cele ogólne
Sposoby realizacji
Cele operacyjne
Ewaluacja
1.
I – 1
III – 3
VI – 5
X - 3
XIV – 2, 5
XV - 2
V – 1, 4
- Zapoznanie z wyglądem i wyposażeniem przedszkolnej kuchni.
- Poznanie pracy kucharki.
- Rozwijanie sprawności ruchowej.
- Prezentacja rysunków przedstawiających przedmioty wykorzystywane w pracach kuchennych, nazywanie ich i określanie do czego służą (Karta pracy B nr 10);
- Wprowadzenie do tematyki zajęć poprzez słuchanie wiersza
A. Rżysko-Jamrozik „W kuchni”- rozmowa z dziećmi na temat treści utworu; naśladowanie czynności, o których mowa w wierszu przez dzieci; swobodne wypowiedzi dzieci.
- Zwiedzanie kuchni w przedszkolu, zapoznanie z jej wyglądem i wyposażeniem; rozpoznawanie i nazywanie znajdujących się tam przedmiotów służących do przygotowywania posiłków; obserwowanie kucharek przy pracy. Rozmowa na temat posiłku, który przygotowują, produktów i urządzeń potrzebnych do jego wykonania.
- Zabawy orientacyjno-porządkowe: „Z garnka do garnka”; „Zamieniamy się kubeczkami”, „Zagwiżdż jak czajnik”- wyrabianie szybkiej reakcji na umówiony sygnał.
- Rozpoznaje i nazywa przedmioty wykorzystywane w pracach kuchennych.
- Uważnie słucha wiersza i wypowiada się na temat jego treści.
- Pokazuje czynności występujące w wierszu.
- Wie, do czego służy przedszkolna kuchnia i co się w niej znajduje.
- Wyjaśnia, na czym polega praca kucharki.
- Potrafi reagować na umówiony sygnał.
2.
I – 2
II - 2
VI - 2
V – 1, 3
- Rozwijanie umiejętności samodzielnego przygotowania kanapek.
- Kształtowanie umiejętności rzutu do celu.
- Ćwiczenia klasyfikacyjne „Czego kucharka potrzebuje do pracy?”- segregowanie obrazków ze względu na ich przeznaczenie.
- Rozmowa z dziećmi na temat swoich ulubionych potraw; próby wyjaśnienia, dlaczego one im najbardziej smakują; zwrócenie uwagi na jedzenie zdrowych produktów.
- Rozpoznawanie i nazywanie przygotowanych produktów przez nauczyciela do wykonania kanapek.
- Samodzielne wykonanie kanapek z wybranych przez dzieci; zwrócenie uwagi na zachowanie higieny; degustacja przygotowanych kanapek; wypowiedzi dzieci na temat smaku kanapek.
- Zabawa ruchowa z elementem rzutu „Celujemy do garnka”.
- Segreguje obrazki według ich przeznaczenia.
- Wypowiada się na określony temat.
- Rozpoznaje i nazywa produkty spożywcze.
- Wykonuje kanapkę z przygotowanych produktów.
- Rzuca woreczek do koła.
3.
VIII – 1, 2
V – 3, 4
XII - 3
- Rozwijanie poczucia rytmu.
- Określanie charakteru piosenki
- Obserwacja ptaków w pobliskim parku.
- Słuchanie piosenki ”Wesoły czajnik”- rozmowa na temat piosenki: Co grało w czajniku?; Jak grała woda?; Kto miał przyjść?; Czy przyszedł? – wypowiedzi dzieci na temat tempa i nastroju utworu; nauka piosenki metodą ze słuchu.
- Zabawa rytmiczna „Woda gra”- rytmiczne klaskanie podczas refrenu piosenki.
- Zabawy ruchowe przy poznanej piosence „Wesoły czajnik”.
- Spacer w pobliżu przedszkola; zachęcenie do obserwowania ptaków znajdujących się w najbliższej okolicy; prawidłowe nazywanie ich; szukanie na śniegu ptasich śladów; dokarmianie ptaków: ziarnami, okruszkami, kawałeczków słoniny na sznurkach.
- Uważnie słucha piosenki.
- Potrafi wypowiadać się na temat utworu.
- Rytmicznie klaszcze.
- Dostrzega piękno zimowego krajobrazu.
- Naśladuje odgłosy ptaków.
4.
II – 2, 5
V - 1
IV – 2
XIV - 2
- Uświadomienie znaczenia właściwego zachowania się przy stole.
- Kształtowanie umiejętności łączenia w pary odpowiednich przedmiotów.
- Swobodna rozmowa na temat „Nakrywamy do stołu”- wypowiedzi dzieci dotyczące sposobu przygotowania stołu przed przyjściem gości na obiad; wspólne nakrywanie stołu z wykorzystaniem zabawek z kącika kuchennego.
- Słuchanie opowiadania Cz. Janczarskiego „Gość” ilustrowanego przez nauczyciela, rozmowa na temat jego treści; wypowiedzi dzieci na temat wyglądu stołu, podanych potraw, zachowania prosiaczka podczas posiłku. Zwrócenie uwagi na niewłaściwe zachowania. Ukazanie dzieciom konsekwencji niewłaściwego zachowania przy stole. Określenie wspólnie z dziećmi: Jak należy prawidłowo zachować się przy stole?.
- Zabawa „Co do czego pasuję?”- rozpoznawanie i nazywanie przedmiotów związanych z jedzeniem oraz łączenie ich w odpowiednie pary.
- Potrafi nakryć do stołu.
- Uważnie słucha opowiadania.
-Wypowiada się na temat treści utworu.
- Wie, jak należy zachować się przy stole.
- Rozpoznaje i nazywa przedmioty znajdujące się na obrazkach.
- Potrafi łączyć w pary odpowiednie obrazki.
5.
II – 2
III - 3
IX – 2
- Rozwijanie sprawności manualnych.
- Poszerzanie doświadczeń plastycznych.
- Rozwijanie sprawności ruchowej na świeżym powietrzu.
- Swobodna rozmowa z dziećmi na temat: Czym można jeść?, Kiedy używamy widelca, a kiedy łyżki?; wykonanie ćwiczeń w Karcie pracy B nr 11.
- Wykonanie pracy plastycznej „Kolorowe sztućce”- ozdabianie rysunków przedstawiających łyżkę i widelec stemplami z ziemniaków. Oglądanie powstałych prac, umieszczenie ich w kąciku dla rodziców.
- Zabawy ruchowo-naśladowcze na świeżym powietrzu: „Ptaszki szukają jedzenia”; „Ostrożne koty”; „Saneczki”.
- Wie, czym można jeść posiłek.
- Potrafi wypowiedzieć się na określony temat.
- Ozdabia rysunek według własnego pomysłu.
- Prawidłowo posługuje się stemplami.
- Uczestniczy w zabawach ruchowych na świeżym powietrzu.
1. Poznanie różnych środków transportu: lądowego, wodnego, powietrznego.
2. Rozwijanie umiejętności opowiadania poprzez wypowiadanie się na temat obrazka, ilustracji, odczytanego tekstu.
3. Kształtowanie postaw prozdrowotnych poprzez rozwijanie sprawności ruchowej.
Tematyka: Czy jesteśmy sami w kosmosie?. ( 15-19.02.2010)
amelia551