Amoniaczki
Składniki: 1/2 kg mąki
10 dag cukru
4 łyżki masła lub margaryny
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dag amoniaku
sól
1 paczka cukru waniliowego
Przepis na amoniaczki:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i w końcu mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, a następnie szklanką wykrawać ciasteczka. Kłaść je jedną stroną na cukier i lekko przyciskać, aby cukier nie odpadł po upieczeniu. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i upiec na jasno - złoty kolor.
Angielskie ciasteczka
Składniki: 10 dag płatków owsianych
pół łyżki syropu klonowego
1 margaryna
pół łyżki cukru brązowego
Przepis:
Na początku przygotować garnek i stopić w nim margarynę. Dodać syrop i cukier brązowy. Później wsypać do garnka płatki owsiane i wszystko razem wymieszać.
Ułożyć na blaszce i zapiec w pierniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Babka łaciata
Składniki: 1/2 kg mąki (3 szklanki)
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
1 mała szklanka mleka lub śmietany
3 łyżki kakao (lub mniej)
1 paczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i w końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru (10 dag cukru).
Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem
Babka pomarańczowa
Składniki: 15 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego (16 g)
skórka otarta z pomarańczy
1 puszka mandarynek
zapach pomarańczowy (10 ml)
cukier puder do posypania, pomarańcza do dekoracji
Przepis na babkę pomarańczową:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i dalej ucierać (można miksować). Następnie dodać mąkę pszenną (1 łyżkę należy zostawić do obsypania mandarynek) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać ciasto. Dodać mleko, cukier waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy, zapach pomarańczowy i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mandarynki osączyć z soku, obsypać pozostawioną 1 łyżką mąki i połączyć z ciastem, ponownie delikatnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto pomarańczowe do formy. Piec 1 godzinę w piekarniku w nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczoną babkę przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować pomarańczą.
Przepis na babkę pomarańczową: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i dalej ucierać (można miksować). Następnie dodać mąkę pszenną (1 łyżkę należy zostawić do obsypania mandarynek) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać ciasto. Dodać mleko, cukier waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy, zapach pomarańczowy i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mandarynki osączyć z soku, obsypać pozostawioną 1 łyżką mąki i połączyć z ciastem, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasteczka owsiane
Składniki: 1/2 kg płatków owsianych
10 dag rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki ziaren słonecznika (można dodać w niewielkich ilościach siemię lniane, ziarno sezamu, otręby)
1/2 kostki margaryny
1 niepełna szklanka cukru
powidła śliwkowe
Przepis: Rodzynki sparzyć, odcisnąć z wody. Płatki owsiane, rodzynki, orzechy i ziarna słonecznika wymieszać.
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i dodać zimne mleko. Zalać płatki owsiane wymieszane z orzechami, rodzynkami i słonecznikiem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać do płatków. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać niewielkie porcje ciasteczek i lekko je spłaszczać. W każdym ciasteczku można zrobić małe wgłębienie i wypełnić je powidłami. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Ciasto Zebra
Składniki: 6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy - 16 g
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki kakao
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (może być z cukrem)
Jajka ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej oraz wodę gazowaną, wymieszać i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej budyń waniliowy. Obie masy dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dwie podłużne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlewać na przemian, raz jasne raz ciemnie (po około 2 łyżki). Ciasto piec 70 - 75 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami lub płatkami migdałowymi.
Tiramisu
Składniki: 1/2 litra słodkiej śmietany 30%
4 serki homogenizowane waniliowe
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżek koniaku
2 opakowania dużych biszkoptów
kakao do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.
W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.
Tiramisu klasyczne
Składniki: 50 dag serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag śmietany kremówki 36%
1 duża filiżanka kawy espresso (z 4 łyżeczek)
5 dag likieru amaretto
28 sztuk podłużnych biszkoptów
kakao do dekoracji
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić mikserem i dodać do sera mascarpone, wymieszać. Można zmiksować przez chwilę. Kwadratową (lub prostokątną) foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru amaretto i ułożyć na spodzie foremki (14 sztuk biszkoptów). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, następnie drugą warstwę nasączonych kawą i likierem biszkoptów (pozostałe 14 sztuk) i krem. Na wierzch ciasta posypać kakao (przez siteczko). Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Wrozbitka