BABKA MARMURKOWA Z KAW�:Sk�adniki: *25 dag mas�a *5 jajek *1 szklanka m�ki pszennej *1 szklanka m�ki ziemniaczanej *3/4 szklanki cukru *1 i 1/2 �y�eczki proszku do pieczenia *aromat do ciast np cytrynowy *2 �y�ki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Jajka zmiksowa� z cukrem. Mas�o utrze�. Do utartego mas�a dodawa� stopniowo zmiksowane jaja, ca�y czas miksuj�c. Masa mo�e si� zwarzy�, ale nie ma to wp�ywu na ciasto. M�k� wymiesza� z proszkiem do pieczenia i doda� do masy, zmiksowa�. Ciasto podzieli� na 2 cz�ci. Do jednej doda� aromat cytrynowy,zmiksowa�. Do drugiej doda� kaw� rozpuszczon� w minimalnej ilo�ci wody i zmiksowa�. Form� do pieczenia wysmarowa� mas�em i posypa� kasz� mann�. Ja u�y�am formy z kominkiem. Najpierw wyla� jasn� cz�� ciasta, a na ni� ciemn�. Ca�o�� delikatnie , kr�tko wymiesza�, aby powsta� efekt marmurka (miesza� zgodnie z ruchem wskaz�wek zegara). Piec oko�o 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Puklas