BABKA ŚWIĄTECZNA.doc

(2343 KB) Pobierz

BABKA  ŚWIĄTECZNA

Ciasto: 50 dag mąki, 2 żółtka, jajo, 3/4 szklanki mleka, 5 dag masła, 14 dag cukru, 6 dag drożdży, aromat pomarańczowy.

Nadzienie: 5 dag rodzynków, 5 dag fig, 5 dag obranych migdałów, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 3 jabłka.

Syrop: pomarańcza, szklanka wody, 20 dag cukru, sok z pół cytryny.

Lukier: 15 łyżek cukru,  ¼ szklanki wody, ½ łyżeczki octu 6-proc.                                              aromat pomarańczowy.

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i mlekiem (1/4 szklanki), odstawić, by podrosły. Żółtka i jajo ubić z cukrem na parze. Mąkę wysypać na stolnicę, w1ać drożdże, resztę mleka i aromat, Ciasto wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dodać rozpuszczone ciepłe masło i dalej energicznie wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odstawać od ręki. Wtedy umieścić je w ciepłym miejscu, by wyrosło.

Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i do wrzątku włożyć

dobrze umytą i pokrojoną w plasterki (ze skórką) pomarańczę. Gotować ją do chwili, gdy skórka będzie miękka, P0 czym wyjąć. Następnie umyć i obrać jabłka, pokroić je w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzucić do wrzącego syropu po pomarańczy wraz z umytymi rodzynkami i sokiem cytrynowym; gotować kilka minut. Jabłka i rodzynki odcedzić na sicie i odstawić, by przestygły. Obgotowane owoce wymieszać z pokrojonymi figami, migdałami i skórka pomarańczową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 1,5 cm, przykryć równą warstwę nadzienia, a następnie zrolować i przełożyć do formy z kominkiem natłuszczonej i posypanej mąką, tworząc okrąg. Odstawić na godzin~ w cieple miejsce, by babka wyrosła. Piec w średnio gorącym piekarniku 50-60 min. Ugotować syrop ,,do nitki" - utrzeć. Pod koniec ucierania dodać aromat pomarańczowy. Upieczoną i ostudzoną babkę oblać lukrem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin