Początek formularza
Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.Wpisz nazwę produktu:
Dół formularza
składniki2 piersi kurczaka o łącznej wadze ok. 75 dag1 szklanka mleka kokosowego1 szklanka bulionu (ostatecznie może być z kostki)2 średnie cebule2 spore pomidory3 cm świeżego korzenia imbiru2 ząbki czosnku2 łyżki gotowej czerwonej pasty curry6 łyżek olejusólśwież zmielony czarny pieprz garść świeżych liści kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
sposób przygotowaniaCebulę i czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.Na pomidorach robię płytkie nacięcia na krzyż, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, następnie zdejmuję z nich skórę, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona, kroję na drobną kostkę.Piersi kurczaka myję, osuszam, kroję na cienkie plastry w poprzek włokien.W woku rozgrzewam silnie olej, wrzucam cebulę i czosnek, cały czas mieszają smażę 3 minuty, dodaję pastę curry, kurczaka oraz bulion. Gotuję na sporym ogniu 5 minut. Do potrawy dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 2 minuty. Wlewam mleko kokosowe i trzymam na małym ogniu, aż prawie zacznie wrzeć.Zestawiam z ognia, dodaję połowę liści kolendry, mieszam.Przekładam na talerze, dekoruję pozostałą kolendrą.Podaję z ryżem.
Puklas