POLĘDWICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE.doc

(72 KB) Pobierz

POLĘDWICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE

http://www.sokolow.pl/getimage.php?id=172

http://www.sokolow.pl/i/butony/skaldniki_pl.gif
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif1,5 kg polędwicy wołowej
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif4 ząbki czosnku
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif3 łyżki brandy
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif2 łyżki masła
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif2 łyżki oleju
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifprzyprawa typu jarzynka
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifświeży tymianek
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifsos sojowy
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifsól
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifpieprz

ciasto:
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif50 dag mąki pszennej
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif2 jaja
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif4 dag drożdży
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif2 łyżki oleju
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifłyżeczka cukru
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifsól
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif2 łyżki masła

Polędwicę myjemy, czyścimy z błon, osączamy, posypujemy pieprzem (nie solimy, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażamy ze wszystkich stron ma maśle z olejem -  w czasie pieczenia nie będzie dzięki temu puszczała soku.

Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy odrobinę wody, 1 jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a kiedy powiększy swoją objętość 1,5-2 razy, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia (tak by zwisał z jej brzegów). Blachę smarujemy masłem i ostrożnie układamy na niej ciasto. Na cieście układamy podsmażoną polędwicę i smarujemy ją bejcą przygotowaną z przyprawy, posiekanego tymianku, soli i pieprzu, zmiażdżonego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Polędwicę przykrywamy ciastem (na zakładkę). Miejsce złączenia zlepiamy roztrzepanym jajem. Resztą jaja smarujemy całą powierzchnię ciasta. Blachę z polędwicą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy około godziny. W święta podaję z brokułami z wody, polanymi masłem  czosnkowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin