POLĘDWICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE
1,5 kg polędwicy wołowej4 ząbki czosnku3 łyżki brandy2 łyżki masła2 łyżki olejuprzyprawa typu jarzynkaświeży tymianeksos sojowysólpieprz
ciasto:50 dag mąki pszennej2 jaja4 dag drożdży2 łyżki olejułyżeczka cukrusól2 łyżki masła
Polędwicę myjemy, czyścimy z błon, osączamy, posypujemy pieprzem (nie solimy, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażamy ze wszystkich stron ma maśle z olejem - w czasie pieczenia nie będzie dzięki temu puszczała soku.
Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy odrobinę wody, 1 jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a kiedy powiększy swoją objętość 1,5-2 razy, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia (tak by zwisał z jej brzegów). Blachę smarujemy masłem i ostrożnie układamy na niej ciasto. Na cieście układamy podsmażoną polędwicę i smarujemy ją bejcą przygotowaną z przyprawy, posiekanego tymianku, soli i pieprzu, zmiażdżonego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Polędwicę przykrywamy ciastem (na zakładkę). Miejsce złączenia zlepiamy roztrzepanym jajem. Resztą jaja smarujemy całą powierzchnię ciasta. Blachę z polędwicą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy około godziny. W święta podaję z brokułami z wody, polanymi masłem czosnkowym.
Puklas