KOTLETY MIELONE Z SUSZONYMI GRZYBAMI.doc

(60 KB) Pobierz

Kotlety mielone z suszonym grzybami i sosem grzybowym


Grzegorz Ostrowski
Dodano : 2004-05-08

Danie sycące o zacnym, mocnym smaku.

 

Kotlety mielone z suszonym grzybami i sosem grzybowym

składniki
pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
4 łyżki tartej bułki
jajko
2 cebule średniej wielkości
garść suszonych grzybów
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia

sposób przygotowania
Grzyby zalewam szklanką wrzątku i gotuję na do średniej miękkości przez 15-20 minut.
Podczas gotowania należy sprawdzać, czy woda zanadto nie wyparował - gdy tak się stanie, dolewam jej trochę.

Połowę podgotowanych grzybów wyjmuję z wywaru u kroję na niezbyt drobne kawałki.
Drugą połowę odsączam, wywar zachowuję.

Jedną cebule obieram i kroję na ósemki. Rozgrzewam dwie łyżki oleju, wrzucam na niego cebulę i smażę na silnym ogniu cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli, wtedy dodaję odsączone grzyby i smażę na średnim ogniu przez 5 minut.

Do wywaru z grzybów dodaję łyżkę mąki, mieszam bardzo dokładnie i dodaję do patelni z cebula i grzybami, doprowadzam do wrzenia i trzymam na ogniu 2 minut. Sos gotowy.

Drugą cebulę obieram, siekam na drobne kawałki i szklę na łyżce oleju. Mięso, podsmażoną cebulę, jajko, pokrojone grzyby,2 łyżki tartej bułki i przyprawy mieszam ze sobą na jednolitą masę. Z masy formuję placuszki o wielkości dłoni.

Każdego kotleta panieruję w bułce i smażę na silnie rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejszam ogień i smażę 4-5 minut z każdej strony.

Na talerz wykładam sos, na niego kładę kotlety i dekoruję natką pietruszki.

Podaję z ziemniakami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin