DUSZONA WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE.doc

(28 KB) Pobierz

Wołowina duszona w czerwonym winie

Składniki:
5 porcji:
- 50-75 dag wołowiny bez kości
- po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 25 dag małych cebulek
- bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku - związane razem i
- zawinięte w kawałek gazy)
- sól
- pieprz

Przepis na Wołowina duszona w czerwonym winie

 

Sposób przygotowania
Mięso umyj i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Cebulki obierz. W rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwa), włóż mięso, posyp je mąką, po czym zrumień na ostrym ogniu (około 5 minut). Na końcu mięso zalej winem i, stale mieszając, zagotuj. Rondel przykryj i postaw na płytce ochronnej, po czym zmniejsz ogień. Dodaj cebulki oraz bouquet garni, sól i pieprz. Wołowinę duś z przyprawami około 2 godzin. Gdy będzie miękka, wyjmij bouquet garni. Podawaj z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą mieszaną.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin