Wołowina duszona w czerwonym winie
Składniki:5 porcji: - 50-75 dag wołowiny bez kości - po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek - 2 łyżki mąki - 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 25 dag małych cebulek - bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku - związane razem i - zawinięte w kawałek gazy) - sól - pieprz
Sposób przygotowaniaMięso umyj i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Cebulki obierz. W rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwa), włóż mięso, posyp je mąką, po czym zrumień na ostrym ogniu (około 5 minut). Na końcu mięso zalej winem i, stale mieszając, zagotuj. Rondel przykryj i postaw na płytce ochronnej, po czym zmniejsz ogień. Dodaj cebulki oraz bouquet garni, sól i pieprz. Wołowinę duś z przyprawami około 2 godzin. Gdy będzie miękka, wyjmij bouquet garni. Podawaj z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą mieszaną.
Puklas