Challah (przepis z M. Glezer "A Blessing of Bread", podany przez Mirabbelke, ktorej dedykuje ten blogowy wpis. Dziekuje!)80g zakwasu1/2 szklanki wody450g maki wysokoglutenowej1 1/2 łyżeczki drożdży instant1 1/2 łyżeczki soli2 duże jajka60g miodu¼ szklanki oleju kukurydzianego60g masłaNa glazurę:Pol jajka1 łyżeczka makuMake wymieszalam z suchymi drozdzami, dodalam sol. W innej misce rozmieszalam jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozmieszalam z woda. Wymieszalam razem wszystkie składniki, potem wyrabialam ciasto około 5 minut, az stalo sie ono gładkie i lśniące. Uformowalam kule, ktora wlozylam do lekko naoliwionej miski, przykrylam folią i odstawilam do wyrośnięcia na 2 godziny, skadajac ciasto raz w tym czasie (po godzinie). Wstawilam na noc do lodowki, a rano, zimne ciasto podzielilam na 4 czesci i pozwolilam im odpocząć około 20 minut, po czym uformowalam z kawalkow walki, ok. 40cm dlugie. Zaplotlam je w warkocz i tak przygotowany chlebek pozostawilam do wyrosniecia, a trwalo to nieco ponad 1 godzine.Wyrosnieta challah posmarowalam rozmaconym jajkiem i wsadzilam do pieca nagrzanego do 180C. Pieklam 20 min, wyjelam chalke, posmarowalam ja raz jeszcze glazura i dopiekalam 10-15 min.
Warkocze śniadaniowe
Składniki
Przepis
Składniki:0,5 kg mąki (plus 1 szklanka do wyrabiania)1 szkl. letniego mleka2 dkg drożdży2 jajka2 łyżki oleju0,5 łyżeczki soli2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 żółtko do smarowania5 dkg roztopionej margaryny
Sposób wykonania:1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia.2. Jajka roztrzepać dodać: mleko, cukier, olej, mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże.3. Po wymieszaniu, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać rękami (jak na kluski) podsypując mąką, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.4. Po wyrobieniu uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 min.5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i podzielić na 9 kulek, każdą posmarować roztopioną margaryną i formować wałki dł. ok. 30cm.6. Biorąc po trzy wałki zlepić końce i zapleść warkocze, końce zawijając pod spód. Wyłożyć na posmarowaną blachę., zostawić na ok. 15 min. aż podrosną.Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać makiem (sezam, kruszonka)7. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.SMACZNEGO !!!Można ciasto podzielić na większą ilość kulek i wtedy wyjdzie więcej mniejszych warkoczy (tak jak na zdjęciu)
Puklas