Bakłażany po gruzińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Bak³a¿any po gruziñsku

Bakłany po gruzińsku

 

Składniki:

4 spore bakłany

szklanka posiekanych orzechów włoskich

3-4 ząbki czosnku

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

3-4 łki posiekanej zielonej pietruszki

2 łki posiekanego koperku

2 łki octu winnego

3 łki oliwy lub oleju

po szczypcie przyprawy curry i cukru

l, pieprz

 

Umyte i osuszone bakłany po odcięciu łodyżek przekrój wzdł na pół. Na patelni rozgrzej 2 łki oliwy (oleju) i usmaż połówki bakłanów, rumieniąc je z obu stron (po 4-5 minut z każdej).

 

Przygotuj sos: drobno pokrojony czosnek, cebulę i łodygi selera naciowego wkładaj do zmiksowania, dodaj sól, pieprz, curry i cukier, wlej ocet i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksuj, wymieszaj z  orzechami, przelej do miseczki i odstaw do lekkiego schłodzenia. Przed podaniem polej potrawę schłodzonym sosem. Podawaj na zimno i ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin