Tradycyjny makowiec. Sk�adniki: * 1 1/2 szklanki m�ki * 1/2 szklanki mleka * 3 �y�ki cukru * 2 dag dro�d�y * 4 ��tka * 2 jajka * szczypta soli * 2 �y�ki mas�a * gotowa polewa czekoladowa * szklanka maku * 1/2 szklanki cukru do masy * 2 �y�ki miodu * bakalie Przygotowanie: Dro�d�e wymiesza� z cukrem, szczypt� soli, zala� letnim mlekiem i doda� tyle m�ki, aby ciasto by�o jak g�sta �mietana. Odstawi� na 1/2 godziny w ciep�e miejsce, aby wyros�o. Doda� jajko, ��tka i roztopione mas�o. Wyrabia� mikserem tak d�ugo, a� w cie�cie pojawi� si� b�belki. Mak op�uka�, zagotowa� w ma�ej ilo�ci wody, przela� zimn� wod�, odcedzi� i zemle�. Po��czy� z miodem, bakaliami, jajkiem i 1/2 szklanki cukru. Ciasto rozwa�kowa� na cienki prostok�t, na�o�y� mas� makow� i zwin�� w rulon. W�o�y� do blachy wcze�niej wysmarowanej t�uszczem i piec 90 minut w tem. 180 stopni. Przestudzony makowiec pokry� polew� czekoladow�.
Puklas