Wytyczne mikrobiologiczne dla żywności gotowej do spożycia.pdf

(124 KB) Pobierz
MB_Wytyczne mikrobiologiczne ze zmianami
Wytycznemikrobiologiczne
dlaŜywnościgotowejdospoŜycia
Maj2007
(poprawione)
CentrumBezpieczeństwaśywności
99787345.001.png
Niniejszyzestawwytycznychzostałopublikowanyprzez
CentrumBezpieczeństwaśywnościCFS(CentreforFoodSafety)przyDepartamencieds.śywności
iHigienyŚrodowiskaFEHD(FoodandEnvironmentalHygieneDepartment).
TreścispecjalistycznezostałyopracowanewkonsultacjizPanelemEkspertówds.Bezpieczeństwa
MikrobiologicznegośywnościprzyDepartamencieds.śywnościiHigienyŚrodowiska.
Adresdokorespondencji:
RiskAssessmentSection
CentreforFoodSafety
FoodandEnvironmentalHygieneDepartment
43/FQueensway,HongKong.
Tel.(852)28675699Fax.(852)28933547
Email: enquires@fehd.gov.hk
99787345.002.png
WytycznemikrobiologicznedlaŜywnościgotowejdospoŜycia
Wstęp
Według Komisji Kodeksu śywnościowego (Codex Alimentarius Commission),
międzynarodowego organu wyznaczającego standardy w dziedzinie Ŝywności, funkcją wytycznych
mikrobiologicznych jest formułowanie wymagań projektowych, wskazywanie wymaganego
i oczekiwanego stanu mikrobiologicznego artykułów Ŝywnościowych oraz weryfikacja skuteczności
praktykihigienicznej.
W2002roku,wkonsultacjachzPanelemEkspertówds.BezpieczeństwaMikrobiologicznego
śywności, grupą ekspertów powołaną w celu doradztwa Dyrektorowi ds. śywności i Higieny
Środowiska,Departamentds.śywnościiHigienyŚrodowiskaopracowałwytycznemikrobiologicznedla
Ŝywności gotowej do spoŜycia. Wytyczne te ustalają limity bezpieczeństwa dla dziewięciu
najwaŜniejszychczynnikówchorobotwórczychprzenoszonychdrogąpokarmowątakichjakSalmonella
sp.,Listeriamonocytogenes,E.ColiO157iVibriocholerae,jakrównieŜdostarczająpodziałjakości
mikrobiologicznej Ŝywności gotowej do spoŜycia w celu odzwierciedlenia stanu higienicznego tej
Ŝywności.
W świetle zmieniających się potrzeb i najnowszych opinii ekspertów, niniejsze wytyczne
zostałypoprawionew2007roku.ZmianagłównieuwzględniaformalnepoprawkiWytycznychoraz
uaktualnia limity mikrobiologiczne dla Listeria monocytogenes odwołując się do praktyk
międzynarodowych.
Wyraźnie określając limity mikrobiologiczne, słuŜy ona ułatwieniu branŜy handlowej
stworzenia środków pozwalających poprawić praktyki zapewniające bezpieczeństwo Ŝywności oraz
wsparciu urzędników w działaniach monitoringowych i kontrolnych bezpieczeństwa Ŝywności. W
oparciuookreślonelimityorazpodanywWytycznychpodziałodpowiednichartykułówŜywnościowych
gotowychdospoŜycia,branŜahandluŜywnościąmoŜesporządzićstosowneplanykontroliŜywności
iskupićsięnapriorytetowychśrodkachkontrolnych.
BranŜa handlowa jest istotnym partnerem w procesie poprawy bezpieczeństwa Ŝywności.
Dzięki lepszej wiedzy na temat bezpieczeństwa mikrobiologicznego Ŝywności gotowej do spoŜycia,
standardyichpraktykmogąbyćstalepoprawiane.Mamynadzieję,Ŝeniniejszyzestawwytycznych
odpowienaichpotrzebywtymzakresie.
CentrumBezpieczeństwaśywności
Departamentds.śywnościiHigienyŚrodowiska
Maj2007
99787345.003.png
PanelEkspertówds.BezpieczeństwaMikrobiologicznegośywności
Zakresobowiązków
(a)PrzeglądanieirekomendowanieDyrektorowids.śywnościiHigienyŚrodowiskamikrobiologicznych
kryteriówocenybezpieczeństwaŜywności;
(b) Doradzanie w kwestii strategii programu nadzoru Ŝywności z punktu widzenia bezpieczeństwa
mikrobiologicznegoŜywności;
(c)Ocenadowodównaukowych,takmiędzynarodowychjak ilokalnych,któresąistotnezpunktu
widzeniarozwojustandardówmikrobiologicznychiwytycznychdotyczącychŜywności;oraz
(d) Proponowanie kwestii priorytetowych w zakresie oceny ryzyka z punktu widzenia zagroŜeń
mikrobiologicznychwŜywności.
Członkowstwo
Panel zrzesza oficjalnych członków z ramienia Departamentu śywności i Higieny Środowiska oraz
członkównieoficjalnychpowoływanychprzezDyrektorads.śywnościiHigienyŚrodowiska.Panelowi
przewodniczy Konsultant (Medycyna Środowiskowa) (Ocena Ryzyka i Komunikacja) wspierany
organizacyjnie przez Dział Oceny Ryzyka (RiskAssessmentSection) w Centrum Bezpieczeństwa
śywności.
Członkaminieoficjalnymiwokresie20022007są:
Prof.IPMargaret Profesor,WydziałMikrobiologii
ChińskiegoUniwersytetuHongkongu
DrKAMKaiMan Doradcads.MikrobiologiiMedycznej
FiliaSłuŜbyLaboratoryjnejZdrowia
Publicznego
CentrumOchronyZdrowia,
DepartamentZdrowia,
DrNGTakKeung Doradcads.Mikrobiologii,
OddziałPatologii,
PrincessMargaretHospital
Prof.YUENKwokYung KierownikKatedryChoróbZakaźnych,
UniwersytetHongkongu
 
WytycznemikrobiologicznedlaŜywnościgotowejdospoŜycia
–Rekomendacjedot.monitoringubezpieczeństwaŜywnościwHongkongu–
KontrolabezpieczeństwaŜywnościmanaceluochronęzdrowiapublicznegoorazzapewnienie
bezpieczeństwa Ŝywności. Na drodze do tego celu przydatnym sposobem oceny bezpieczeństwa
i jakości Ŝywności, o której mowa, są analizy mikrobiologiczne. Niniejsze opracowanie przedstawia
rekomendowanewytycznemikrobiologicznedlaŜywnościgotowejdospoŜycia.
CelWytycznych
2. WSpecjalnymRegionieAdministracyjnym Hongkonguprawnieniaorazinstrumentyprawne
umoŜliwiające egzekwowanie bezpieczeństwa Ŝywności zapewnia Rozdział 132 ustawy w sprawie
zdrowiapublicznegoisłuŜbkomunalnych(PublicHealthandMunicipalServicesOrdinance).Ustęp54
stanowi, Ŝe sprzedaŜ Ŝywności nienadającej się do spoŜycia przez człowieka jest przestępstwem.
Ustęp52ustawyzapewniaogólnąochronęnabywcówŜywnościwprzypadkach,gdyŜywnośćwswej
naturze, substancji, jakości nie odpowiada oczekiwaniom nabywcy. Prawne standardy
mikrobiologicznedlapewnychartykułówŜywnościowychsąokreśloneustawowo.
3. WytyczneMikrobiologicznetokryteria,którewskazująmikrobiologicznystanbadanejŜywności
celem odzwierciedlenia jej bezpieczeństwa i jakości higienicznej. Celem ustanowienia niniejszych
Wytycznych Mikrobiologicznych jest zapewnienie pomocy urzędnikom w interpretacji analiz
mikrobiologicznychŜywnościgotowejdospoŜyciaizalecaniudalszychstosownychdziałańmonitoringu
bezpieczeństwa Ŝywności oraz kontroli. SłuŜą one równieŜ ułatwieniu branŜy handlowej tworzenia
środkówpoprawiającychpraktykibezpieczeństwaŜywności.
Definicjaiinterpretacja
4. „Gotowy do spoŜycia” oznacza stan gotowości Ŝywności do bezpośredniego spoŜycia
wpunkciesprzedaŜy.śywnośćtamoŜebyćsurowalubgotowana,gorącalubschłodzonaimoŜnają
spoŜyćbezdalszejobróbkitermicznej,wtymodgrzewania.
5. „Liczba bakterii tlenowych tworzących kolonie” (ACC) oznacza liczbę Ŝywotnych bakterii
ustalonąnapodstawieliczeniakoloniiwyrosłychpoposiewienaagarodŜywczy.Metodastosowana
jest często celu wykazania jakości sanitarnej Ŝywności. Warunki inkubacji ACC zastosowane
wniniejszejwytycznejto30 o Cprzez48godzin .
6. „Organizmwskaźnikowy”odnosisiędowybranychmarkerówzastępczych. Głównymcelem
wykorzystywaniabakteriijakowskaźnikówjestodzwierciedleniehigienicznejjakościŜywności.E.coli
jest często wykorzystywana jako marker zastępczy. Jej obecność w Ŝywności generalnie wskazuje
pośrednie lub bezpośrednie zanieczyszczenie typu kałowego. Znaczna liczba E.coli w Ŝywności
świadczy o ogólnym braku higieny w obchodzeniu się z Ŝywnością oraz o jej niewłaściwym
przechowywaniu.
7. „Określone czynniki chorobotwórcze” odnoszą się do bakterii, które mogą spowodować
zatrucie pokarmowe. Mechanizmami zaangaŜowanymi moŜe być produkcja toksyn w Ŝywności lub
infekcje jelitowe. Objawy zatrucia pokarmowego to mdłości i wymioty (wywołane np. przez
S.aureus),poprzezbiegunkęiodwodnienie(bakterieSalmonellaspp.orazCampylobacterspp.)po
paraliŜiśmierćwrzadkichprzypadkachzatruciajademkiełbasianym.Dawkizakaźnesięgająodmniej
niŜ10dowięcejniŜ10 6 organizmów.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin